

سطح آموزشی که در کشور ارائه میشود بسیار مبتدی است. و از سطحی که کشورهای دنیا و کشورهای پیشرفته در آن قرار دارند خیلی پایینتر است. در واقع ابزارهای بورس و ساز و کارهای بورس و روشهای معامله گران و مسائل مشابه این در کشور ما بسیار ضعیف هستند.
معاملات اتوماتیک هنوز در بورس ما وجود ندارند. سیستمها و پلتفرمهایی که با آنها کار میکنیم به نسبت هنوز ناقص هستند و همینطور در آموزشها مسائل ابتدایی طراحی استراتژی و سبد سهام به افراد گفته میشود. در نتیجه با این سطح دانش در زمینه تحلیل تکنیکال معامله گران نمیتوانند در بازارهای مالی نتایج خوبی بگیرد.
این وضعیت مشابه آن است که من به شما قواعد حرکت مهرههای شطرنج را آموزش داده و چند استراتژی ابتدایی را در اختیارتان قرار دهم و سپس از شما بخواهم که با یک قهرمان بینالمللی مانند کاسپاروف مسابقه دهید انتظار هم داشته باشم شما برنده شوید.
وضعیت در بازارهای مالی نیز دقیقاً به همین شکل است. هر زمانی که شخصی در حال فروش سهام است فرد دیگری در حال خرید همان سهم است. علیرغم آنکه هر دوی این اشخاص به دنبال کسب سود هستند و بر اساس تحلیلهای خود وارد معامله شدند، ولی آینده نشان خواهد داد کدام یک از این دو معاملهگر در جهت درست حرکت بازار اقدام به معامله کردند.
بنابراین در هر معامله یک طرف سود و یک طرف زیان میکند. حال در نظر بگیرید طرف دیگر معامله با شما شخصی است که سالهای سال در بازارهای بورس کار کرده است و تجربه بسیار زیادی دارد موانع موجود در آموزش و معاملهگری را پشت سر گذاشته است و به نسبت شما شناخت بسیار عمیقتر و بهتری نسبت به بازار دارد. از خود بپرسید که آیا در مقابل چنین شخصی میتوانید معاملات سوده انجام دهید ؟
بنابراین نقصی که در آموزش ما وجود دارد میتواند مشکلات زیادی ایجاد کند. مشکلی که در آموزشهای بورس وجود دارد این است که در نگاه به نمودار سهم در واقع در حال نگاه کردن به معمای حل شده هستید.
همین امر باعث میشود که تصور کنید تحلیل حرکت بازار آسان است به راحتی میتوانید محدوده خرید و فروش را تخمین زده بتوانید سودهای عالی بگیرید. این موضوع تله انفجاریای است که در بازارهای مالی وجود دارد.
در واقع بزرگترین مشکل بازارهای مالی آن است که ریسکهای خود را از چشم معامله گران تازه کار پنهان میکند به راحتی آنها را مورد سوء استفاده قرار میدهد. چنانچه اساتید بازارهای مالی این موارد را به دانشجویان خود گوشزد نکنند که آنچه یاد گرفته است در واقع شرط لازم بوده و شرط کافی نیست و برای انجام معاملات واقعی کفایت نمیکند، مشکلات زیادی را برای دانشجویان خود به وجود میآورند.
بعضاً دیده میشود که در برخی دورههای آموزشی به عنوان یک ویژگی به دانشجویان گفته میشود که در همان ابتدا برایشان یک حساب معاملاتی واقعی ایجاد میشود تا دانشجویان بتوانند از همان ابتدا به انجام معاملات حین آموزش بپردازند.
دوستان باسابقه در بازارهای بورس میدانند که این حرف تا چه حد اشتباه است دانشجویان در اثر اشتباهات خود دچار انواع فشارهای عصبی شده و با از دست دادن اعتماد به نفس در کنار آموزش ناقص باعث شکست آنها خواهد شد. دانشجویان با انواع و اقسام مشکلات مالی و بعضاً حتی مشکلات خانوادگی، ورشکستگی و غیره میشود.
بر اساس آمارها بیش از ۹۰ درصد کسانی که وارد بازارهای مالی میشوند در مدت زمانی کمتر از یک سال از بازارهای مالی قرار میکنند. بسیاری از این افراد دیگر حاضر نیستند به این بازارها بیایند.
یکی از دلایل چنین اتفاقی آن است که بسیاری از افراد فعالیت در بازارهای مالی را مانند دیگر فعالیتهای حرفهای، جدی در نظر نمیگیرند. یک پزشک برای آنکه بتواند بیمار خود را مداوا کند بایستی سالهای سال دورههای آموزشی ببینند و پس از اتمام آموزشهای خود باید به صورت آزمایشی در کنار پزشکان دیگر کار کند تا بتوانند به مرحلهای برسد که اطمینان لازم را جهت مداوای بیماران کسب کند.
یک خلبان پیش از آنکه هدایت یک هواپیما با صدها مسافر را در اختیار بگیرند بایستی سالهای سال آموزش دیده و سختیهای بسیاری را تحمل کند. پس از طی همه این مراحل جامعه میتواند به او اعتماد کرده و جان انسانها را در دست او بگذارد.
اما متأسفانه در بازارهای مالی، مشکلات و تلههای انفجاری این بازارها در نگاه نخست کوچک به نظر میآیند. سرمایه محدود افراد نیز فرصت کافی را در اختیار آنها قرار نمیدهد تا بتوانند با آزمون خطا این مشکلات را شناسایی کردند و از آنها عبور کنند.
معامله گران در این مسیر نیازمند آموزشها و راهنماییهای یک مربی هستند که بتوانند خطرها و بالا و پایینهای پنهان این بازارها را به آنها نشان دهد.
اگر به تاریخچه بازارهای مالی نگاه کنیم میبینیم که در سالهای اولیه تشکیل بورس، معاملات تنها از طریق مراجعه حضوری یا تماس تلفنی یا نامه نگاری با کارگزاران قابل انجام بود.
ولی اکنون معاملات توسط سکوهای معاملاتی و بیشتر از طریق اینترنت به صورت آنلاین انجام میشود. مارک داگلاس در یکی از سخنرانیهای خود در این زمینه ابراز تاسف میکردند که ای کاش امروز به دنیا آمده بودند و میتوانستند از ابتدا از این تکنولوژیها استفاده کنند. واقعیت آن است که من هم دوست داشتم به جای ۱۵ سال پیش اکنون با بورس آشنا میشدم و از تکنولوژیهایی که در حال حاضر در اختیار داریم و تصمیم دارم آنها را به شما انتقال دهم استفاده میکردم و فرد دیگری مانند من این صحبتها و آموزشهایی را که ارائه میدهم را به من ارائه میداد.
مانند هر رویه دیگری در دنیا بهترین تکنولوژیها و بهترین ابزارها برای کار بر روی بازارهای مالی ابتدا در اختیار افرادی که در سطوح بالای این بازار فعالیت میکنند قرار میگیرد. آنها میتوانند با سرعت بیشتری از خبرها و تحلیل خبرها مطلع شده و همینطور میتوانند با سرعت بیشتری از تکنولوژیهایی که بسیار به روز است استفاده کنند همین امر باعث میشود که دست بالا را داشته باشند.
بنابراین احتمال موفقیت آنها بسیار بالاتر از معامله گران ست که همچنان از ابزارهای سنتی استفاده میکنند.
دلایل شکست معامله گران


در بازار بورس چگونه سهام بخریم ؟
بسیاری از سرمایه گذاران سهام را به صورت آنلاین و از طریق سرمایه گذاری در یک کارگزاری آنلاین خریداری می کنند. حتی می توانید با توجه به نرم افزار ها و سایت های آنلاین هر کارگزاری خودتان نیز سهام خریداری کنید. خرید سهام در بازار بورس کار ساده ای است. من در این مقاله قصد دارم در مورد نحوه خرید سهام صحبت کنم.
مرحله اول : شما باید در یک کارگزاری حساب باز کنید
احتمالا شما نیز در فیلم های تلویزیونی تالار های بورس را دیده اید که در آن افراد زیادی در حال خرید و فروش سهام هستند، همه اضطراب دارند و فریاد می کشند. اما امروزه خرید و فروش سهام به شکل دیگری و خیلی بهتر از گذشته انجام می شود. امروزه تمام خرید و فروش ها به صورت آنلاین و از طریق اپلیکیشن ها و سایت های مربوط به کارگزاری ها انجام می شود.
شما برای این که کد بورسی بگیرید فقط لازم است که یک بار به یک کارگزاری معتبر مراجعه کنید و با تحویل مدارک و طی مراحل ثبت نام، کد بورسی خود را دریافت کنید. با این کار شما در کارگزاری مورد نظر یک حساب کاربری و یک حساب بانکی خواهید داشت که می توانید از طریق همین حساب ها، معاملات بورسی را انجام دهید.
شما می توانید به راحتی حساب خود را به صورت الکترونیکی شارژ کنید. شما برای خرید سهام نیاز به اعتبار دارید که باید از قبل این کار را انجام دهید. همان طور که گفتم وقتی شما از یک کارگزاری کد بورسی دریافت می کنید، در حقیقت در آن کارگزاری یک حساب بانکی دارید که می توانید بودجه ای که برای سرمایه گذاری در نظر گرفته اید را در آن نگهداری کنید و از طریق این سرمایه، خرید و فروش را انجام دهید.
چگونه یک کارگزاری معتبر پیدا کنیم؟ دو مورد که باید هنگام افتتاح حساب در کارگزاری مد نظر داشته باشید:
۱-هزینه کمیسیون: هزینه کمیسیون مبلغی است که هر بار که شما سهامی می خرید و یا می فروشید، باید به کارگزاری، پرداخت کنید. یافتن کارگزاری که کمیسیون کمتری دریافت کند، یا حتی هیچ هزینه ای برای معاملات دریافت نکند، بسیار مهم است. به طور کلی، افرادی که در ماه بیشتر از ۱۰ معامله انجام می دهند، خیلی برایشان مهم است که کمیسیون کمتری پرداخت کنند. اگر شما نیز می خواهید که به صورت فعالانه در بازار بورس سرمایه گذاری کنید، حتما کارگزاری معتبر با حق کمیسیون کمتری انتخاب کنید.
۲-مقداری پشتیبانی که کارگزاری ارائه می دهد: میزان پشتیبانی کارگزاری را در نظر بگیرید، چه میزان ابزار های آموزشی دارد؟ چقدر در زمینه سرمایه گذاری شما را راهنمایی می کند؟ چه میزان اماکن دسترسی به مشاورین کارگزاری را دارید چه از طریق تلفن و چه از طریق ایمیل؟ چقدر پاسخگو هستند؟ تمام این موارد را در هنگام انتخاب کارگزاری مد نظر داشته باشید. این امر به ویژه برای سرمایه گذاران مبتدی بسیار مهم است. زیرا این افراد برای سرمایه گذاری به کمک افراد خبره ای نیاز دارند که به راحتی به آنها دسترسی داشته باشند و بتوانند سوالاتشان را بپرسند.
مرحله دوم: سهام مورد نظر خود را برای خرید انتخاب کنید
هنگامی که حساب کارگزاری خود را راه اندازی و تامین اعتبار کردید، وقت آن است که سهامی را برای خریدن انتخاب کنید. در این مرحله باید در مورد شرکت هایی که در بازار بورس هستند تحقیق کنید تا بهترین شرکت ها را برای خرید سهام انتخاب نمایید.
در هنگامی که در مورد بازار تحقیق می کنید، با دیدن اطلاعات ناامید کننده در بازار، نباید نگران شوید. هدف شما بسیار ساده است: شما در این میان فقط به دنبال شرکت هایی هستید که می خواهید بخشی از سهام آنها را به دست آورید.
اگر به تازگی وارد بازار سهام شده اید، احتمالا شخصی به نام وارن بافت را نمی شناسید، اما شاید هم در مورد این مرد بزرگ چیز هایی شنیده باشید. وارن بافت یک سرمایه گذار بزرگ است. وارن بافت می گوید : ” به خاطر این که می خواهید مالک یک شرکت شوید، سهامش را خریداری کنید، نه به امید این که قیمت این سهام بالاتر برود” او با پیروی از این قانون به یکی از بزرگ ترین سرمایه داران جهان تبدیل شده است.
برای تحقیق در مورد یک شرکت، با گزارش سالانه این شرکت شروع کنید. می توانید برای اولین قدم، نامه سالانه مدیریت به سهامداران را بخوانید. این نامه روایتگر آنچه به طور کلی در یکسال اخیر در شرکت اتفاق افتاده است.
پس از این مرحله می توانید با استفاده از ابزار های تحلیلی که همه کارگزاری ها در اختیار کاربران خود می گذارند، درآمد سه ماه و یک ساله شرکت را مشاهده کنید. بیشتر کارگزاری های آنلاین آموزش هایی در مورد چگونگی استفاده از این ابزارهای تحلیلی در اختیار کاربران خود می گذارند. برخی از کارگزاری ها حتی سمینار های اساسی در مورد نحوه انتخاب سهام، ارائه می دهند که می توانید به راحتی در این آموزش ها نحوه تحلیل بازار یا یک شرکت خاص را یاد بگیرید.
مرحله سوم: تصمیم بگیرید که چند سهم خریداری کنید.
در این مرحله شما باید تصمیم بگیرید تمام بودجه خود را به خرید سهام یک شرکت اختصاص دهید و یا با خرید سهم های کوچک از چند شرکت، یک سبد سهام برای خود بسازید. من پیشنهاد می کنم برای خود یک سبد سهام بسازید. یکی از اصول سرمایه گذاری که حتما باید رعایت کنید این است که تمام بودجه خود را به خرید سهام یک شرکت تخصص ندهید و یک سبد سهام عالی بسازید. شاید بپرسید دلیل این کار چیست. با این کار شما ریسک کمتری متحمل می شود. برای مثال اگر یکی از سهام های موجود در سبد سهام شما با افت قیمت مواجه شود، بقیه سهام های موجود در سبد این ضرر را جبران می کنند.
مرحله چهارم: نوع سفارش سهام خود را انتخاب کنید
وقتی می خواهید در بازار بورس سرمایه گذاری کنید، بهتر است تمام این مراحل را مانند یک برگه تقلب همراه داشته باشید و از همین مراحل برای سرمایه گذاری استفاده کنید. معمولا سرمایه گذاران موفق و بزرگ از دو روش برای نحوه سفارش سهام استفاده می کنند: سفارشات بازار و سفارشات محدود.
سفارشات بازار
با استفاده از دستورالعمل بازار، شما می توانید مطمئن شوید که سهام را با بهترین قیمت موجود در بازار خرید و فروش کرده اید. از آنجا که سفارش سهام با قیمت بازار، مشکلی ندارد، بسیار زود سهام شما خریداری می شود و در سبد سهام شما قرار می گیرد. مگر این که بخواهید یک حجم بسیار زیاد از سهام خریداری کنید که در این مرحله با کمی مشکل مواجهه می شوید. معمولا هر یک از سهام های شرکت ها حجم مشخصی برای معاملات در طول روز دارند.
اگر متوجه شدید که قیمت ها در لحظه تغییر می کنند، اصلا تعجب نکنید، قیمت های سهام در طور روز بر اساس میزان تقاضای خرید و عرضه برای فروش سهام، مداوم در حال نوسان است. به همین دلیل است که برای خرید یک سهام باید از سفارش بازار استفاده کنید تا با قیمت همان لحظه خرید کنید.
حالا که نحوه خرید سهام در بازار بورس را فهمیدیم خوب است بدانید :
سفارشات بازار برای سرمایه گذارانی که قصد خرید و فروش دارند، مناسب است. زیرا در خرید و فروش اختلافات کم قیمت به اندازه خرید و فروش در لحظه مهم نیست. اگر سفارشات بر اساس بازار را در زمانی ثبت کنید که بازار تعطیل شده است، سفارش شما روز بعد و بر اساس قیمت همان روز انجام می شود. در این قیمت نیز کارگزاری شما نقش مهمی دارد. برخی از کارگزاری هایی که هزینه کمتری برای کمیسیون دریافت می کنند، سفارشات خرید و فروش مشتری را به صورت یکجا با قیمت غالب در پایان روز اجرا می کنند. بنابراین در این قسمت نیز به اهمیت کارگزاری بیشتر پی می بریم.
سفارشات محدود
سفارشات محدود به شما امکان کنترل بیشتر بر قیمت سهام را می دهد. برای مثال اگر سهام یک شرکت با قیمت ۱۰۰۰ تومان فروخته می شود و شما احساس می کنید که قیمت این سهام با توجه به فعالیت شرکت موردنظر ۹۵۰ تومان می ارزد، شما با استفاده از سفارش محدود قیمت ۹۵۰ تومان را برای هر سهم انتخاب می کنید و به کارگزاری خود این اجازه را میدهید که تا زمانی که قیمت سهام به ۹۵۰ تومان رسید، سفارش شما را نگه دارد و زمانی که قیمت سهام به ۹۵۰ تومان رسید، خرید را انجام دهد.
سفارشات محدود ابزاری مناسب برای سرمایه گذارانی است که سهام شرکت های کوچک را خریداری می کنند. این روش برای زمانی که قیمت سهام از زمان خرید آن مهم تر است نیز خوب است. یعنی برای شما مهم است که سهام شرکتی را در قیمتی که خودتان تعیین کرده اید، خریداری کنید، حالا مهم نیست چه زمانی سهام به قیمت مورد نظر برسد. البته توجه داشته باشید این روش برای فروش سهام نیز استفاده می شود. یعنی شما تعیین می کنید وقتی سهام شما به قیمت بالا رسید، کارگزاری آن را برای شما بفروشد.
البته کارگزاری ها شرایطی را نیز فراهم کرده اند که در آن شما می توانید مدت زمان اجرای سفارش خود را نیز تعیین کنید. برای مثال می توانید این سفارش را فقط برای امروز ثبت کنید. با این کار در پایان روز اگر سفارش ما با توجه به قیمتی که در نظر گرفته اید، اجرا نشود، سفارش حذف می شود. می توانید تعیین کنید تا زمانی که سفارش اجرا شود، سفارش نگه داشته شود و همچنین قابلیت های دیگری که برای زمان سفارش می توانید از آن استفاده کنید.
یک نکته مهم دیگر درنحوه خرید سهام در بازار بورس:
خوب است بدانید وقتی شما یک سفارش در محدوده قیمت مورد نظر خودتان ثبت کرده اید، هیچ تضمینی وجود ندارد که شما بتوانید سهام مورد نظر را خریداری کنید. در بازار بورس قانونی وجود دارد که در صف خرید، ابتدا سفارش افرادی اجرا می شود که قیمت بیشتری برای سهام در نظر گرفته اند. یعنی شما باید صبر کنید تا اول افرادی که قیمت بالاتری نسبت به قیمت شما برای سهام در نظر گرفته اند، خرید خود را انجام دهند و بعد اگر باز هم مشتری برای فروش وجود داشت که حاظر بود سهام خود را به قیمتی که شما تعیین کرده اید، بفروشد، سفارش شما نیز اجرا می شود.
۵-سبد سهام خود را بهینه کنید
امیدوارم که خرید اولین سهام شما، نشانگر آغاز سرمایه داری شما برای تمام عمر به صورت موفق باشد. اما اگر در این راه با چالش هایی نیز مواجه شدید، به یاد داشته باشید، حتی وارن بافت نیز روز های سختی را در بازار بورس پشت سر گذاشته است. نکته اصلی برای سرمایه گذاری بلند مدت این است که چشم انداز خود را حفظ کنید و روی مواردی که می توانید کنترلشان کنید تمرکز داشته باشید. اتفاقاتی که در بازار بورس می افتد در دست شما نیست و نمی توانید ان ها را کنترل کنید. کاری که شما برای سرمایه گذاری موفق می توانید انجام دهید این است که:
حتما از ابزار های مناسب برای کار روی بورس استفاده کنید. بهترین کارگزاری را انتخاب کنید.
مراقب هزینه های کارگزاری مورد نظر باشید. این هزینه ها می توانند بازده سرمایه شما را به میزان قابل توجهی تحت تاثیر قرار دهد.
سرمایه گذاری در صندوق های متقابل را نیز در نظر داشته باشید. این کار به شما امکان می دهد سهام زیادی را در یک معامله خریداری کنید.
نحوه خرید سهام در بازار بورس


آیت الله علی خامنه ای رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران، با درخواست حسن روحانی مبنی بر آزادسازی سهام عدالت موافقت کرد. پس از موافقت وی این خبر در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو اعلام شد و گفته شد که ارزش هر سهم به حدود ۱۲ میلیون تومان رسیده است.
اما سهام عدالت چیست؟
در آبان سال ۱۳۸۵ محمود احمدی نژاد رئیس جمهور وقت واگذاری سهام عدالت را علنی کرد. او هدف خود از این کار را کاهش فقر اعلام کرد و آن را تحولی بزرگ نامید. تحولی که باعث توزیع عادلانه ثروت دولت بین قشرهای مختلف جامعه می شود.
در همان زمان، عباس کاظمی، مشاور وزیر نفت شرکت های تعاونی یک نطق جنجالی کرد که در آن گفت: (سهام عدالت خوب اداره نمی شود. سهام عدالت صاحب ندارد و فقط پول را بین گداها توزیع میکند).
تا آبان ماه سال ۱۳۹۵ سودی که شرکتهای سهام عدالت به دست آوردند به ۱۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان رسید. سودی که ۱۳۰۰ میلیارد تومان آن قبل از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۵ از سوی دولت محمود احمدی نژاد به عنوان سود سهام عدالت در بین مردم توزیع شد.
در خرداد ماه سال ۹۲ علی مطهری تقسیم سود سهام عدالت را مصداق بد اخلاقی انتخابی و خرید رای دانست
هفتم اسفند ماه ۹۲ به درخواست تعدادی از نمایندگان مجلس، لایحه ای مبنی بر تحقیق و تفحص از عملکرد سهام عدالت تقدیم مجلس شد که مجلس با تصویب قانونی، از توزیع آن جلوگیری کرد.
نحوه ی سود دهی
سبد سهام عدالت ترکیبی از ۶۰ شرکت بورس و فرابورس است. هر نفر از مجموعه پرتفوی سهام عدالت مبلغی معادل یک میلیون تومان سهام دارد. پس سهام عدالت متعلق به شرکت خاص نیست و مجموع سبد سهام در درصدی متشکل از ۶۰ شرکت دولتی تعریف شده است.
سود و زیان این شرکت ها به صورت مساوی در بین سهامداران تقسیم می شود. دولت باید سهام عدالت را در ابتدای سال ۹۵ آزاد می کرد اما در قانون ذکر شده بود که این آزادسازی می تواند ماه ها پس از پایان مهلت قانونی به طول بیانجامد.
بر طبق آمار تا پایان دولت محمود احمدینژاد، چیزی حدود ۱۰ درصد سهام شرکتهای دولتی به شرکتهای شبه دولتی واگذار شد. بر طبق این آمار، بیش از ۱۴۲ هزار میلیارد تومان سهام شرکت های دولتی در ۱۵ سال گذشته که به حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان می رسد، مربوط به سهام عدالت است که واگذار شده است.
دارندگان سهام دولتی باید چه کار کنند؟
مسئولین دولتی اعلام کردند که دارندگان سهام عدالت در صورت تمایل می توانند به سایت سازمان خصوصی سازی و سازمان بورس مراجعه کنند و به طور مستقیم مالکیت و مدیریت سهام عدالت خود را در اختیار بگیرند.
بعد از انتخاب کردن سهام از میان ۴۹ شرکت سرمایه پذیر دولتی دارندگان این سهام ها میتوانند سهم خود را در بورس بفروشند یا برای خود نگه دارند. اما افرادی که علاقه ای به مدیریت مستقیم سهام خود ندارند، به اندازه سهام عدالتشان از شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت خواهند گرفت. قرار بر این است کع شورای عالی بورس، زمینه ی ورود این شرکت ها به بازار سرمایه را فراهم کند.
با ما بخوانید:اوراق قرضه چیست
پس از آزاد سازی سهام عدالت چه اتفاقی خواهد افتاد؟
بنابر آخرین آمار اعلام شده ثبت نام شدگان نهایی در تعاونی های سهام عدالت چیزی حدود ۴۶ میلیون نفر است.
با وضعیت فعلی اقتصادی می توان نتیجه گرفت که گروه بزرگی از این دارندگان از سهام عدالت برای رفع نیازهای روزمره خود استفاده خواهند کرد.
با این اتفاق دولت در نتیجه داد و ستد این سهام ها، به منابع ریالی دسترسی خواهد داشت. منابعی که در شرایط فعلی نوعی گنج به شمار میآیند.
اما اگر فرض کنیم تمام دارندگان سهام عدالت مدیریت سهام خود را در اختیار بگیرند، باز هم نباید انتظاری برای تغییر در مدیریت این بنگاه ها داشته باشیم.
مهمترین هدف خصوصی سازی یعنی تغییر مدیریت و ساختار تصمیم گیری و نحوه اداره بنگاه های دولتی اینگونه به بن بست رسید.
پی نوشت: متن نامه ی آیت الله خامنه ای در خصوص آزاد سازی سهام عدالت
بسم الله الرحمن الرحیم
در پی تصمیم واگذاری درصدی از سهام اصل ۴۴ قانون اساسی در قالب سهام عدالت با هدف گسترش عدالت اجتماعی و توانمند سازی خانوار های کم درآمد، انتظار این بود که توسط مسئولین مربوطه در دولت های مختلف با اجرای دقیق مواد هشت گانه ابلاغی هرچه سریع تر مقدمات لازم برای آزاد سازی سهام عدالت و واگذاری تعیین قیمت آن به بورس فراهم گردیده و آیین نامه های اجرایی تهیه و به اجرا در آید. در هر صورت با توجه به شرایط فعلی اقتصادی و عزم دولت برای عمل به تکالیفی که به عهده اوست با آزاد سازی سهام عدالت با رعایت امور زیر موافقت میشود:
۱. دارندگان سهام عدالت مجازند در محدوده زمانی مشخص و مالکیت مستقیم سهام شرکتهای سرمایه پذیر را انتخاب نمایند و به تناسب، نقش مدیریتی خود را ایفا کنند.
۲. مقررات مورد نیاز جهت انتقال سهام به صاحبان سهام عدالت توسط شورای عالی بورس تدوین و تصویب شود. این مصوبات برای کلیه دستگاه های اجرایی لازم و اجراست.
۳، نسبت به سهام باقیمانده در شرکت های سرمایه گذاری استانی، شورای عالی بورس موظف است ضمن تشویق ماندگاری صاحبان سهام در شرکت های مذکور از طریق مبادی ذی ربط هرچه زودتر زمینه ورود آن شرکت ها را در بورس فراهم نماید.
با توجه به تأخیری که در طول زمان نسبت به تحقق اهداف واگذاری این سهام پیش آمده است و به دلیل ضرورت بهره مندی هرچه سریع تر مردم از منافع سهام خود، لازم است دولت محترم هرچه زودتر اقدامات مقتضی در جهت تحقق موارد مذکور در بندهای سه گانه فوق را به عمل آورد.
سهام عدالت چیست؟


بالاخره چیزی که هم از آن وحشت داشتند اتفاق افتاد و ویروس کرونا وارد ایران شد. با ورود این ویروس اپیدمیک به کشور موج جدیدی از اضطراب کشور را فرا گرفت.
اولین اتفاقی که افتاد محدود شدن رفت و آمد به هفت کشور همسایه که مرز مشترک با ایران دارند، بود.
بستن مرزها اندک روابط بین ما و این کشورها را تحت شعاع قرار داد. برای مثال با وجود تحریم ها رابطه ای که ایران از مرز زمینی با عراق داشت تاثیر زیادی در اقتصاد کشور می گذاشت. اما با بسته شدن مرزها کالاهایی که هر روزه از مرز زمینی از کشور خارج می شدند در کشور ماندند.
به گفته پدرام سلطانی نایب رئیس سابق اتاق ایران این ویروس فعالیت های اقتصادی که در بخش های مختلف با مردم در ارتباط است تاثیر بیشتری می گذارد.
برای مثال فعالیت هایی مثل هتل داری، گردشگری، رستوران داری، برگزاری همایش ها، مراکز خرید، سینما، ورزشگاه، سالن های زیبایی همچنین حمل و نقل در حوزههای مختلف زمینی، ریلی، هوایی و به طور کلی هر کجایی که درآنها اجتماعی صورت میگیرد بیشترین لطمه را می بینند.
تاثیر ویروس کرونا در اقتصاد
با همه گیر شدن ویروس کرونا در آستانه نوروز ضربه بزرگی به صنعت توریسم کشور وارد می شود. برای مثال برای تعداد زیادی بلیط های هواپیمایی که توسط توریست های ایرانی به کشور های دیگر خریداری شده بودند کنسل شدند و همین به تنهایی ضربه بزرگی به بخش هوایی کشور وارد کرد.
دانشگاه ها و مدارس نیز در هفته ای که گذشت تعطیل شدند. تعطیلی مدارس تا دوشنبه این هفته ادامه دارد و بحث هایی در خصوص تعطیل شدن آن ها تا پایان تعطیلات عید صورت گرفته است.
پس از سخنرانی رئیس جمهور که گفت از شنبه تمام فعالیت های کشور به حالت عادی برمیگردد قرار بود مدارس هم فعالیت های آموزشی خود را آغاز کنند ولی تعطیلی تمدید شد.
بسیاری از دانشگاه ها نیز هیئتی تشکیل دادند و تصمیم گرفتند دانشگاه تا پایان تعطیلات بسته بماند.
ویروس کرونا و بخش سلامت اقتصاد
هر کسی با اندک سواد اقتصادی حدس میزند شیوع یک بیماری باعث رونق اقتصاد سلامت یک کشور می شود اما به این نکته که بخش بزرگی از درآمد بخش پزشکی از طریق فعالیت هایی است که جنبه اورژانسی ندارند توجه نمی کنند.
در بیماری های اپیدمیک مانند ویروس کرونا بیشترین نیاز در بخش تجهیزات قرنطینه و بهداشتی است. در مورد ویروس کرونا، نیاز شدیدی به کیت های تشخیص بیماری هم حس می شود.
نکته قابل توجه اینجاست که این محصولات یا در کشور تولید نمی شوند و یا نیازمند واردات مواد اولیه هستند پس تولید به سرعت آن ها ممکن نیست.
تنها در آمده قابل توجه برای تولید کنندگان در کوتاه مدت خواهد بود و پس از تمام شدن موجودی انبار دیگر امکان شارژ وجود ندارد.
ویروس کرونا و رابطه با چین
نکته قابل توجه در این مورد ویروس کرونا این است که چین از جمله معدود کشور هایی است که پس از اعمال تحریم های جهانی علیه ایران همچنان به روابط اقتصادی خود با ما ادامه داد.
بررسی های آماری ای که در طی یک ماه گذشته انجام شد نشان می دهد قیمت نفت، فرآورده های نفتی، مواد پتروشیمی، مواد معدنی، مواد خام و دیگر کالاهایی که ایران به چین صادر می کند افت ۱۰ تا ۲۰ درصدی داشته اند.
با مقایسه حجم کل صادرات ایران به چین متوجه می شویم ویروس کرونا ضربه سهمگینی بر پیکره اقتصادی کشور وارد کرده است. مجموعه صادرات نفتی و غیرنفتی ایران به چین ۱.۵ تا ۲ میلیارد دلار در ماه است، پس با یک حساب سرانگشتی می بینیم که این افت در کاهش صادرات به چین چیزی در حدود ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار در ماه از درآمدهای ارزی کشور کم می کند.
ویروس کرونا و کسب و کارهای آنلاین
ویروس کرونا کسب و کارهای آنلاین، به خصوص کسب و کار هایی که با محوریت رفت و آمد هستند را نیز تحت تاثیر قرار می دهد.
برای مثال مهراد عبدالرزاق، رئیس هیئت مدیره اسنپ فود در گفتگویی که با پیوست داشت اعلام کرد که در چند روز گذشته اسنپ فود کمترین میزان سفارشات را داشته است. او در گفته های خود اشاره می کند ترس مردم از شیوع ویروس کرونا و تاکید بر عدم مصرف غذاهای فست فودی باعث شده سفارش در اسنپ فود کاهش چشمگیری داشته باشد.
تفاوت کاهش فروش در این مورد با زمانی که قطعی سراسری اینترنت صورت گرفت این است که زمان مشخصی برای توقف شیوع و بازگشت فروش به حالت عادی وجود ندارد و تا آن روز ما هر روز با کاهش فروش مواجه خواهیم شد.
ویروس کرونا و بورس
با وجود ضربه ای که ویروس کرونا اقتصاد کشور زده است شاخص بورس کاهش پیدا نکرده است و سیر نرمال خود را طی می کند.
علت این امر این است که در مورد خاص ایران بورس مستقیماً تابع وضعیت اقتصادی کشور نیست. برای مثال طبق آمار های صندوق بین المللی پول در سال های ۲۰۱۸ و،۲۰۱۹، تولید ناخالص داخلی ایران ۱۴.۳ درصد افت داشت و برای سال جاری رشد اقتصادی صفر درصد خواهد بود. این در حالی است که شاخص بورس تهران از ۹۶ هزار واحد در ژانویه ۲۰۱۸ به ۵۱۸هزار واحد اوج گرفته است و شاخص بورس بیش از ۵ برابر شد.
در طی روزهای گذشته نیز بورس روند نرمال خود را طی کرده است و در بعضی موارد مثل شرکت های دارویی افزایش خوبی داشته است که در مقاله ای مجزا به آن می پردازیم.
.
تاثیر ویروس کرونا در اقتصاد ایران


مطمئناً برای همه افراد فعال در بازار سرمایه یک معامله گر موفق شدن، آرزویی همیشگی و آرمانی است. اینکه پول شما از طریق سرمایه گذاری هایی که انجام میدهید برای شما کسب درآمد کند، بسیار جذاب است؛ اما بازار بورس مانند هر نوع سرمایه گذاری دیگر همانطور که از ظرفیتهایی برای رشد برخوردار است، امکان شکست هم دارد. بهاینترتیب با توجه به شرایط حاکم بر بازار سرمایه، معامله گران آن را به دو دسته اصلی تقسیم میکنند؛ معامله گر خوب و معامله گر بد.
به گزارش vipmind به نقل از باشگاه آگاه , در این مقاله به ارائه راهکارهایی برای تبدیلشدن به یک معامله گر خوب میپردازیم و در خلال آن به تفاوتهای میان این دو معاملهگر اشاره میکنیم.
تفاوت معامله گر خوب و بد چیست؟
اگر نمودار یک سهم را به دو معاملهگر نشان دهیم، ممکن است یکی پتانسیل زیادی را برای خرید ببیند و دیگری به همان اندازه پتانسیل بالقوه فروش را پیشبینی کند. حتی اگر هر دو معامله گر در یک خانواده بزرگ شده باشند، آموزشهای کاملاً یکسانی دیده باشند، سیستم معاملاتی و قوانین یکسانی را در سرمایهگذاریهای خود به کار ببرند، درنهایت نتیجه متفاوتی کسب خواهند کرد!
دلیل اصلی این امر، ویژگیهای شخصیتی و روانشناختی معاملاتی متفاوت هر فرد است که موجب میشود هر معامله گر به شیوه متفاوتی فکر کند و تصمیم بگیرد. یکی از این دو فرد ممکن است بیشازاندازه حریص یا ترسو باشد و سود بهدستآمده خود را کم کند یا اینکه اجازه دهد ضررها بیشتر شوند. این در حالی است که ممکن است فرد دیگر تعهد محکمی به پیروی از استراتژی خود داشته باشد و درنتیجه سود بیشتری ببرد. اینکه یک شخص چگونه فکر میکند، نقش مهمی در شیوه معاملاتی وی و نتیجه حاصل از آن دارد. بر این اساس میتوان دو مدل از معامله گران را از یکدیگر تفکیک کرده و به تعریف هر یک پرداخت:
معامله گر خوب: کسی است که بهروشهای آموختهشده و مورداستفاده قبل احترام گذاشته و به آن پایبند باشد.
معامله گر بد: کسی است که قدرت کنترل احساسات خود را نداشته و به خود اجازه خرید و فروش بیپروا میدهد.
عوامل مهم و مؤثر در انجام معامله موفق و تبدیلشدن به یک معاملهگر خوب به ترتیب زیر است:
استراتژی معاملاتی شخصی:

استراتژی معاملاتی، یک سری قوانین نوشته شده است که ورود به سرمایه گذاری، خروج از آن و معیارهای مدیریت سرمایه را مشخص کرده؛ بنابراین آموزش حرف اول را میزند. فراگیری مهارتهای مختلف ازجمله تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی، مهارتهای فردی و بررسی دیدگاههای فعالان تجربی بازار، به کسب نتیجه خوب از بازار بورس کمک بسزایی میکند. یک معاملهگر خوب علاوه بر فراگیری مهارتهای موردنیاز، بهروزرسانی اطلاعات را اولویت قرار داده و آموزش را بهطور مستمر دنبال میکند. بهطورکلی استراتژی معاملاتی باید شخصی باشد چراکه بازار گاهی بیثبات میشود و برخی از معامله گران استراتژیهای پرخطری پیادهسازی میکنند که میتواند برای شما گزینه مناسبی نباشد؛ بنابراین هنگام کپیبرداری از استراتژی معاملاتی معامله گران دیگر، لازم است پایه و اساس آن سنجیده شود و از جنبه مدیرت ریسک هم موردبررسی قرار گیرد. همچنین، تغییر دائم استراتژی معاملاتی و عدم ثبات در آن بسیار اشتباه است. معامله گر خوب یک روال و طرز فکر خاص را دنبال میکند.
مدیریت سرمایه:
عدم توجه به قوانین مدیریت سرمایه، مشکل بسیاری از معامله گران است و همواره باید به این نکته توجه کرد که بهاندازه توان، ریسک کرد. مدیریت ریسک برای تبدیلشدن فرد به یک معاملهگر خوب و طول عمر کاری وی بسیار حائز اهمیت است. در مدیریت سرمایه علاوه بر میزان مناسب حجم معاملات و بهکارگیری حد زیان، توجه به این سه نکته اساسی ضروری است: کاهش ریسک؛ از بین بردن ریسک؛ حفظ سود کسبشده.
برای مثال، افرادی هستند كه در يك معامله خاص وارد سود بسيار بالايي شدهاند؛ اما درنهایت علیرغم قرار داشتن در یک سود بالا، معامله خود را باتحمل زیان بستهاند. درواقع به دلیل عدم رعایت یکی از مؤلفههای مدیریت سرمایه یعنی حفظ سود کسبشده با چنین زیانی مواجه شدهاند که در علم روانشناسی به آن «اجتناب از زیان» گفته میشود.
روانشناسی معامله گری:
توانایی روانشناختی، بیتردید مهمترین عاملی است که برای تبدیلشدن به یک معاملهگر خوب و موفق باید آن را پرورش دهید. روانشناسی یعنی مطالعه فرآیندهای ذهنی و رفتاری در شرایط مختلف. این فرآیندها در بافت معاملات و بازار، عواملی از قبیل افکار،
احساسات، انگیزهها، ترس، طمع، غرور، خودبزرگبینی و امیدواری را در برمیگیرند. اگر قادر نباشید که بر احساسات درونی خود کنترل داشته باشید هرگز نمیتوانید آموختهها و تجربیات خود در بازار را بکار ببرید. افراد زیادی هستند که علیرغم کسب دانایی کافی و مناسب معاملهگری در بازار سرمایه، نمیتوانند آموختههای خود را در بازار واقعی بکار گیرند. مشکل این دسته از افراد عدم کنترل درونی است، درحالیکه این مهم نقش بسزایی در بهبود کارایی معاملاتی افراد ایفاء میکند. بدون شک عواطف و احساسات در این کسبوکار میتواند یکی از تفاوتهای کلیدی بین معامله گران موفق و اخراجی باشد.
نظم و صبر:
دو مهارت نظم و صبر در فرآیند تبدیلشدن به یک معاملهگر خوب و داشتن معاملات مستمر و موفق اهمیت بسزایی دارند. نظم باید خودساخته و خودخواسته باشد و اعتمادبهنفس را از معامله گر طلب کند. به این منظور برای تبدیلشدن به یک معامله گر خوب باید همیشه در حال یادگیری بود و مهارتهای تصمیم گیر خود را تا جایی که به یک ویژگی درونی تبدیل گردد پرورش داد. معاملهگر منظم و صبور کار خود را با رغبت انجام میدهد و مسئولیت کارهای خود را میپذیرد. به تمام جزئیات دقت کرده و از هر فرصتی برای بهتر شدن بهره میگیرد. او با شکست دلسرد نشده و آن را جزئی از زندگی میداند. برنده شدن در دنیای معاملات بهرهمندی از بهترین فرصتهای معاملاتی نیست، بلکه برنده شدن شما بسته به چگونه بازی کردن کارتهایی دارد که اکنون در اختیار دارید.
معامله گری؛ یک کسب و کار:
چنانچه به معاملهگری بهعنوان یک تفریح نگاه کنید، درآمد آن هم مثل تفریح خواهد بود. حرفه معامله گری چه پارهوقت و چه تماموقت، یک کسبوکار جدی است و بایستی با جدیت آن را دنبال کرد. معامله گران موفق همواره معاملهگری را یک شغل و کسبوکار میدانند، استراتژیهای مشخصی برای مدیریت زمان و سرمایه دارند و درعینحال اراده قوی برای کنترل رفتار خود دارند. این یک واقعیت است که معامله گر میتواند بدون داشتن رئیس و همکار، هر طور که دوست دارد، زمان کاری خود را تعریف کند، اما بایستی ساعات کاری منظم و از قبل تعریفشدهای داشته باشد. زمانی که کار کردن با تفریح تفاوتی نداشته باشد، اخراج شدن از حرفه معامله گری هم قابلدرک نخواهد بود. کسب مهارت، تجربه و ثبات از پیشنیازهای اساسی برای معامله گر تماموقت است.
سخن آخر
بنابر موارد ذکرشده، معاملهگر خوب شدن و داشتن معاملات موفق و مستمر در هر بازاری نیاز به تلاش فراوان دارد. قدم اول در این زمینه آموزش و کسب مهارت است. داشتن یک استراتژی مشخص و پایبند بودن به آن از ضروریات معاملهگری است و از این شاخه به آن شاخه شدن نتیجهای جز ضرر به همراه نخواهد داشت. در بازار سرمایه، داشتن نظم و صبر در کنار مدیریت سرمایه و ریسک، برای معامله گر خوب شدن و طول عمر یک معاملهگر بسیار حائز اهمیت است. عواطف و احساسات در معاملهگری نقش بسیار حساسی را بر عهده دارد؛ بنابراین توانایی کنترل احساسات و تسلط بر ذهن مهمترین شاخص یک معامله گر خوب است.
تفاوت معامله گر خوب و بد چیست؟


افرادی که در بورس سرمایه گذاری می کنند اغلب نگران این موضوع هستند که سود خود را در این بازار چگونه به دست می آورند. در اینجا دو روش کسب سود از طریق خرید سهام شرکتها آورده شده است که به ترتیب به هر یک از انها می پردازیم.
روش اول
روش اول از طریق عملکرد شرکت در طول یک سال مالی است. سال مالی معمولا از ابتدای سال شمسی شروع شده و تا پایان همان سال ادامه دارد به غیر از سال اول تاسیس شرکت که سال مالی آن را از تاریخ تاسیس تا ۳۶۵ روز پس از آن محاسبه می کنند و بعد از آن هر یک سال شمسی را سال مالی می گویند. هر چه عملکرد شرکت در یک سال مالی بهتر باشد، سود حاصله بیشتر خواهد بود و این سود نیز به دو قسمت تقسیم میشود. بخشی از آن بین سهامداران شرکت به صورت نقدی تقسیم میشود و بخشی دیگر برای برنامه های توسعه ای شرکت کنار گذاشته می شود.
روش دوم
اما روش دوم کسب سود شامل قیمت سهام می شود. هر چقدر عملکرد شرکت بهتر باشد قیمت سهام ان شرکت نیز با ارزش تر می شود و خریداران بیشتری مایل اند که سهام ان شرکت را خریداری کنند و این امر باعث افزایش ارزش قیمت سهام آن شرکت می شود.
بنابراین اگر شخصی سهام چنین شرکتی را خریداری کند هم می تواند در سود نقدی آن شریک باشد و هم می تواند از محل افزایش قیمت سهام کسب سود کند. همانطور که گفتیم یک معامله گر می تواند از طریق بدست اوردن سود نقدی و ارزش سهام کسب سود کند اما مزایای دیگری که این نوع سرمایه گذاری دارد این است که به علت اینکه بازار بورس یک بازار قانونی است و متمرکز، معامله گر می تواند از مزایای قانونی آن برخوردار باشد و در امنیت کامل به معامله بپردازد. همچنین به علت اینکه بازار بورس بازاری است که شما هر زمان و هر مکانی که اراده کنید می توانید اقدام به خرید و یا فروش کنید این بازار قابلیت نقد شوندگی دارد و می توان به عنوان یک منبع نقدی به آن نگاه کرد و نیز این بازار چون یک بازاری برای سرمایه گذاری محسوب می شود پول شما در آن می تواند در شرایطی نگهداری شود که از نوسانات و تورم و اخبار سیاسی و اقتصادی در امان باشد و شما می توانید پول خود را به عنوان یک سرمایه امن نگهداری کنید . ( البته با توجه به داشتن دانش در مورد اخبار سیاسی و اقتصادی و تاثیر آن در بازار بورس).
شما در این بازار با خرید سهام یک شرکت می توانید در اداره آن شرکت نیز سهیم باشید و همچنین یک مزیت عالی که بازار بورس دارد این است که شما با داشتن هر مبلغی می توانید در این بازار سرمایه گذاری کنید. هر چند لازم به ذکر است که اگر دانش و اطلاعات کافی در زمینه بورس نداشته باشید نمیتوانید در این بازار موفق شوید. همانطور که قبلا ذکر شد شما می توانید با هر مبلغی شروع به سرمایه گذاری کنید و تا میلیاردها تومان نیز هیچ محدودیتی برای سرمایه گذاری وجود ندارد. اما دقت داشته باشید با توجه به اینکه سرمایه گذاری در بازار بورس می تواند برای شما پر سود باشد اما از طرفی اگر اطلاعات کافی نداشته باشید میتواند این بازار به یکی از بزرگترین اشتباهات زندگی شما تبدیل شود.
پس توصیه می شود پس از مطالعه و بررسی همه جوانب و کسب اطلاعات کافی در این زمینه اقدام به سرمایه گذاری در این بازار کنید. با این کار شما می توانید تا حد زیادی ریسک سرمایه گذاری را پایین بیاورید و آمادگی نوسانات سهام را داشته باشید. برای این کار بایستی ابتدا اهداف خود را مشخص کنید . یکی از این اهداف سرمایه گذاری بلند مدت و یا کوتاه مدت است. اگر میخواهید به دانش و تجربه کافی در زمینه سرمایه گذاری دست پیدا کنید و اگر می خواهید سود متناسب با سرمایه خود را به دست آورید توصیه می شود روی تصمیم گیری های بلند مدت تمرکز کنید .
هر چند امروزه بیشتر افراد خصوصا جوانان و میانسالان به علت نداشتن آگاهی و اطلاعات لازم و عجله در کسب سود، اقدام به سرمایه گذاریهای کوتاه مدت می کنند اما این روش از نظر حرفه ای ها و با تجربه های سرمایه گذاری در بورس روشی پر ریسک و کم بازده است. بنابراین شما نیز تلاش کنید مسیری را که همه دنبال می کنند را نروید و به جای آن راهی را انتخاب کنید که ریسک کمتر و بازده بیشتری داشته باشد. این کار نیازمند صبر و حوصله و دانش بیشتری است.
سود بورس چگونه به دست می آید و مزایای آن چیست ؟


زمانی که سهام یک شرکت را برای سود در بورس می خرید؛ به معنای واقعی کلمه قسمتی از یک شرکت را خریده اید. تکه کاغذ یا عددی که در سامانه معاملاتی می بینید در اصل نشان دهنده مالکیت شما از آن شرکت است و شما در سود و زیان آن شرکت دخیل هستید.
تاریخ ثابت کرده است که ثروتمندان با توجه به دسترسی اختصاصی خود به دانش در حوزه سرمایه گذاری همیشه ثروتمندتر می شوند. فناوری در این روزها به شما کمک می کند که دانش سرمایه گذاری را به راحتی بتوانید به دست بیاورید؛ البته در اکثر آموزش بورس هایی که می خوانید کلمات تخصصی زیادی وجود دارد که شاید شما را گیج کند. در این مقاله ۱۰ نکته مهم را که برای سود در بورس برای شما مناسب است را به شما آموزش خواهیم داد:
سود در بورس – نکته اول: موقعیت مالی خود را ارزیابی کنید
قبل از اینکه شروع به سرمایه گذاری کنید مطمئن شوید به اندازه کافی سرمایه برای ایجاد تعهد خود به اینکار دارید. یکی از مهمترین قوانین سرمایه گذاری در بورس این است که قرضی کمی داشته باشید یا حداقل هیچ قرضی نداشته باشید؛ سوای این موارد بهتر به اندازه ۶ ماه خورد و خوراک در حساب پس انداز خود داشته باشید. اگر بنیه مالی ثابت،قدرتمند و محکمی دارید،پس وقت آن است که در بازار بورس شروع به کار کنید.
نکته دوم: به ریسک در مقابل بازگشت سرمایه فکر کنید.
این نکته ساده است! اگر دوست دارید در بورس سود زیادی کنید،باید روی سهامی تمرکز کنید که ریسک بیشتری دارد. اگر نمیخواهید روی سهام ریسکی سرمایه گذاری کنید؛ باید روی سهامی تمرکز کنید که سود بسیار کمتری به شما ارائه می دهد. بیشتر سرمایه گذاران در کار خود جایی در میان ریسک بسیار زیاد و سهام هایی با ریسک متعادل قرار دارند. که این موضوع ما را متوجه نکته بعدی می کند.
سود در بورس – نکته سوم: تنوع داشته باشید.
شرکت های حاضر در بازار بورس در اندازه، بخش های،میزان نوسان و حتی الگوی رشد با یک دیگر تفاوت دارند. باهوش ترین سرمایه گذاران همه پول خود را روی یک شرکت سرمایه گذاری نمی کنند؛ بلکه آنها موجودی خود را روی شرکت های متنوع در بازارهای متنوع سرمایه گذاری می کنند. این سرمایه گذاران با ریختن پول خود روی شرکت های متنوع سعی میکنند به هدف خود یعنی سود در بورس دست یابند. مثال بارز برای این نکته دهه ۹۰ میلادی است. در آن سال ها اگر تمام پول خود را روی شرکت های مرتبط با فناوری سرمایه گذاری می کردید، در سال ۲۰۰۰ که حباب دات کام ترکید ورشکست می شدید.
نکته چهارم: با احساستان تصمیم نگیرید.
سرمایه گذاری در بورس شغلی است که در دراز مدت جواب خود را پس می دهد و نیاز به صبر زیادی دارد. معمولا اکثر سرمایه گذاران آدمهای پیری هستند که حقوق بازنشستگی خود را در بورس خرج می کنند. برای همین می گویند سرمایه گذاری در این بازار کاری نیست که شما یک شبه در آن بتوانید به ثروت برسید و سود در بورس برای آدمهایی که صبور نیستند معنایی ندارد.
سرمایه گذارانی که مدام در حال معامله کردن و پرش از این شرکت به آن یکی هستند؛ کار را برای خودشان سخت تر می کنند. در کوتاه مدت، رفتار بازار روی احساساتی مثل اشتیاق ( ارائه محصولی جدید) یا ترس (رسوایی یک شرکت و سقوط سهامش)عمل می کند. اما در طولانی مدت؛ درآمد یک شرکت است که ارزش سهامش را تعیین می کند، و یک شرکت با بنیان قوی همیشه از بحران های کوتاه مدت با قدرت خارج می شود.
سود در بورس – نکته پنجم: نوسان سهام را بررسی کنید.
برای اندازه گیری کردن میزان نوسان یک شرکت ( و همچنین جلوگیری از تصمیم گیری احساسی خودتان در نزول ناگهانی ارزش یک سهام)، به عملکرد ۱۲ ماهه آن شرکت در ۱۰ سال اخیر نگاه کنید. با اسکن کردن عملکرد این شرکت در بازه زمانی ده ساله؛ می توانید متوجه شوید که آیا این شرکت قابلیت سرمایه گذاری دارد یا خیر. میزان استاندارد انحراف و نوسان یک شرکت حدود ۱۷ درصد است، یعنی اگر سهام یک شرکت طی بازه زمانی خاصی ۱۷ درصد رشد یا افت کرده باشد، بسیار نرمال و معمول است.
نکته ششم: ارزان بخرید، گران بفروشید.
برای رسیدن به هدفتان یعنی سود در بورس بهتر است این نکته را بسیار جدی بگیرید. زمانی که سهام یک شرکت در ارزان ترین حالت ممکن است بخرید و زمانی که قیمت سهام بالاتر از میزانی است که خریده اید بفروشید. البته کار سختی است که زمانی که ارزش سهام یک شرکت در حال رشد است آن را بفروشید،چرا که فکر می کنید امکان دارد گران تر از این هم بشود. برای اینکه حاشیه ریسک خود را در پورتفولیوی خود کم کنید، بهتر است سودهایی که از شرکت های سود ده به دست میاورید را در شرکت هایی که عملکردشان به نظر قوی نمی آید بریزید.
این کار متناقض به نظر می آید، اما این ذات ایجاد تعادل در پورتفولیو است. بنابراین اگر درصد انحراف سهام شما ۱۵ درصد است و در مدت کوتاهی این رقم بیشتر از ۱۵ درصد شد؛ بهتر است با ایجاد تعادل مقدار بیشتری از آن سهام را بخرید، چرا که به احتمال خیلی زیاد به زودی آن سهام بالا می رود.
سود در بورس – نکته هفتم: یاد بگیرید توقعات بازار به چه شکل کار می کند.
قیمت سهام بر اساس عملکرد آن ها در بازار تصمیم گرفته می شود، نه آن چیزی که سرمایه گذاران از آن انتظار دارند. سود در بورس نیازمند دانش است. همه ما داستان های از فرش به عرش سهامداران ثروتمند را می شنویم: یک شرکت کوچک که در گوشه ای از دنیا شروع به کار کرده است، ناگهان نامدار و معروف می شود و همه سهامدارانش ثروتمند می شوند. حالا به اول داستان توجه کنید: «شرکتی کوچک که کسی آن را نمی شناخت!».
بسیاری از سرمایه گذاران نمی توانند توقعات بازار را از شرکت های مختلف درک کنند. سرمایه گذاری کردن در شرکتی که رشدش کمی بیش از معمول است برای ثروتمند شدن شما کافی نیست. بلکه شما باید شرکتی را پیدا کنید که در آینده بیشتر از آنچه بازار از آن توقع دارد رشد کند! این مساله نیازمند تحلیلی قوی در رابطه با آینده شرکت ها و میزان رشد آنها در آینده دور و نزدیک است. کاری که حتی حرفه ای های بازار سرمایه گذاری هم به سختی می توانند آن را تشخیص داده و به آن عمل کنند.
نکته هشتم: در شرکت هایی که خوب مدیریت می شوند،سرمایه گذاری کنید.
یکی از جمله های کلیدی که تمام سرمایه گذاران به آن اصرار دارند این است که: « عملکرد گذشته یک شرکت، نتیجه آن در آینده را تضمین نمیکند.» البته به نظر من با اینکه هیچ تضمینی در نتیجه ای که در آینده یک شرکت به شما می دهد وجود ندارد، اما نشانگر خوبی برای انتخاب شرکت های فرصت دار است. شرکت هایی که خوب مدیریت می شوند، یعنی توسط افراد باهوش که فرصت ها را مغتنم می شمرند، معمولا همیشه در حال تکاپو و تکامل یافتن هستند.
اگر یک شرکت به خاطر عملکرد خوبش در بازار معروف باشد، وقتی قدم در کسب و کاری جدید می گذارد، نشان از آینده روشن آن شرکت است. البته یادتان باشد، جمله ای که در ابتدای این متن آوردیم همچنان در جای خود باقی است و در بازار بورس ضمانتی برای هیچ چیز وجود ندارد. نکته اول را دوباره بخوانید و مطمئن شوید که در مواجهه با این شرایط همه سرمایه خود را در یک سرمایه گذاری از دست ندهید.
سود در بورس – نکته نهم: زبان سرمایه گذاری را یاد بگیرید.
برای اینکه سرمایه گذار موفقی شوید، بهتر است خودتان به صورت روزانه تمرین دهید و کلمات تخصصی این کار را یاد بگیرید. بهتر است فرق بین صندوق های قابل معامله و صندوق های سرمایه گذاری مشترک، هدف واقعی یک شرکت یا معنی واقعی ریسکی که سر انگشتانتان است را بدانید.
ما در vipmind تمام این نکات را به شما آموزش می دهیم. آموزش بورس، رسیدن به سود در بورس و نگهداشتن این سود هدف ماست. شما می توانید سوای خواندن مقاله های ما از کتاب های آموزشی معروفی که وجود دارد نیز استفاده کنید. به خاطر داشته باشید، بازار بورس جایی است که احتیاج دارد با دانش و معلومات به آن وارد شوید و لازم است همیشه این دانش را به روز نگه دارید تا بتوانید با موفقیت در آن به معامله بپردازید.
نکته دهم: بیشتر مشورت بگیرید.
با وجود اینکه مطالعه در رابطه با سرمایه گذاری بسیار مفید است، اما بهترین مشاوره ای که می توان گرفت از یک سرمایه گذار دیگر است که نسبت به موقعیت و مشکلی که دارید به شما مشاوره بدهد. شرکت های سرمایه گذاری بزرگ در همه جای دنیا در کنار خدمات خود، به سرمایه گذاران تازه کار مشاوره می دهند. از اینکه از دوستان خود راهنمایی بگیرید خجالت نکشید. از آنها بپرسید چطور سرمایه گذاری می کنند و راهنمایی های خود را از کجا می گیرند. اگر بیشتر اهل این هستید که کارها را خودتان یاد بگیرید می توانید در فروم های آنلاین سرمایه گذاری نیز شروع به فعالیت کنید و با پرسیدن سوال های مختلف در حیطه سرمایه گذاری جواب سوال های خود را بگیرید.
سود در بورس: با رعایت ۱۰ نکته زیر در بورس سود کنید.


آیا وقتی زمان تعطیلی بازار میشود وقت آن شده که روی مبل لم داده و یک فنجان چای بنوشید؟ برخی معاملهگران معتقدند وقتی بازار بسته می شود تازه کار شروع شده است.
چیدن مقدمات کار بعد از ساعت کاری می تواند به تجزیه و تحلیل عملکرد بازار کمک کند و میتوان فرصتهای بازار را با برنامه ریزی روی ویژگیهای معاملات در آینده بدون احساسات و هیجانات بسیار ارزشمند باشد.
مگر در مواردی که در مقیاس کوچک عمل کنید. بسیاری از معامله گران نمی توانند عملکرد بازار و فعالیتهای تجاری را به خوبی تشخیص دهند و روی آن برنامه ریزی کنند. احتمالا این جمله را بارها شنیده اید، اما ما در اینجا باز هم آن را تکرار میکنیم: قبل از وارد شدن به یک پوزیشن، حتما برای زمان ورود به آن برنامه ریزی کنید و اهداف و سطح توقف ضرر (استاپ لاس) را در نظر بگیرید. برنامه ریزی برای این امر دقیقا پس از بسته شدن بازار و هنگامی که اوضاع کمی آرام شده است زمان مناسبی است.
پت مولالی، مسئول آموزشی شرکت TD Ameritrade میگوید: تصمیم بگیرید قرار است چه کاری انجام دهید و چه زمانی و چه مقدار را میخواهید معامله کنید. همچنین چه زمانی برای ورود و چه زمانی برای خروج از بازار مناسب است. اگر دچار هیجانات و عدم اطمینان شوید ممکن است عجله کنید و کار اشتباهی انجام دهید و این یعنی آسیب دیدن در بازارهای مالی.
عادات و رفتارهای روزانه
ایجاد یک روال مشخص و همیشگی پس از بسته شدن بازار میتواند تمرکز بیشتر برای ورود به برنامه های تجاری را به همراه داشته باشد و همین امر باعث ایجاد اعتماد به نفس در تصمیم گیری هایتان می شود. ورزشکاران حرفه ای نیز معمولا قبل از آماده شدن برای برنامه های مهم این کار را انجام می دهند. این میتواند مثال خوبی برای یک تریدر فعال باشد که به اهمیت آمادگی قبل از ورود به بازار را متوجه شود.
مولالی میگوید: همه ی ورزشکاران حرفه ای مهارتهای خاصی دارند، اما همه ی آنها یک روال مشابه دارند که برای تمرکز بر روی کارها از آن استفاده میکنند. ایجاد روالها و عادات خوب، بخشی از این فرآیند است.
زمانی که قرار است برای خودتان عادات و روال خاصی را ایجاد کنید باید موارد مختلفی را در نظر بگیرید. یکی از از موارد، سازگاری است. اگر عادت کنید به این روال، می توانید به سرعت و به راحتی از کارهایی که انجام داده اید برای معاملات بعدی کمک بگیرید. این نوع عملکرد را (( بررسی عملکردهای کوچک)) می نامند. انجام این کار پس از بسته شدن بازار بهترین زمان است و می تواند شما را برای روز بعد آماده کند.
این چهار حرکت را در نظر داشته باشید:
مولالی چهار مورد را که یک تریدر میتواند در روال معاملاتی خود قرار دهد به صورت زیر بیان می کند:
-
عملکرد خود را در معاملات ارزیابی کنید و ببینید آیا خوب وارد عمل شده اید یا نه و ببینید کجاها کوتاهی کرده اید و چرا این اتفاق افتاده است.
-
هر تریدی را که شروع کردید آن را تجزیه و تحلیل کنید. آیا از قوانین تجاری خود پیروی کرده اید؟ آیا احساسات شما را احاطه کرده و هیجانی عمل کرده اید؟ از یک دفترچه استفاده کنید. زیرا نوشتن باعث میشود در چارچوب عمل کنید. موارد دیگری که می توانید از خودتان بپرسید این است که: فکر میکنید نتیجه چه خواهد شد؟ ایا برنامه شما مطابق با وضعیت بازار تنظیم شده است؟ آیا نتیجه ی به دست آمده به خاطر مهارت شما بوده یا بر اثر شانس بوده؟
-
برای معامله ی بعدی آماده شوید. مولالی میگوید: کمی تحلیل صحیح و صادقانه میتواند مسیر عملکرد شما را در معاملات آینده بهبود بخشد. خودتان را طوری تجسم کنید که بر اشتباهات قبلی تان غلبه کرده اید و یک ذهنیت برنده برای خود ایجاد کنید.
-
نحوه ی معاملات را در آینده مشخص کنید. نقاط ورود و اهداف و توقف ضرر (استاپ لاس) را بنویسید. مولالی می گوید: داشتن نظم و انضباط برای این مسیر می تواند با گذشت زمان به صورت یک عادت در بیاید. اگر قبل از وقوع هر چیزی آن را برنامه ریزی کنید، کنترل همه چیز در دست شماست.
سپس، دوباره بعد از پایان یک روز تجاری مجدد این کار را انجام دهید. ایجاد یک روال مشخص برای ترید کردن و برنامه ریزی برای نقاط ورود به بازار می تواند به راحتی به برنامه ریزی همیشگی پس از بسته شدن بازار تبدیل شود. مولالی می گوید: گسترش و اصرار بر این روال می تواند شما را از اشوب روزمره دور کند و باعث می شود یک عینیت و بهبود مداوم ایجاد شود.
برخی بازارها پس از تمام شدن ساعت کاری باز هستند و گاهی برخی از آنها ۲۴ ساعته مشغول به فعالیتند. برای مثال: بازارهای آتی و بازارهای ارزی که دارای این شرایط هستند.
برخی از آنها عبارتند از:
معاملات آتی شاخص بورس مثل شاخص S&P 500
کالاهایی مثل نفت خام، طلا و محصولات کشاورزی
ارزهای خارجی که هم در بازارهای آتی و هم بازارهای خرد قابل معامله هستند.
برای اینکه بتوانید بازی ترید کردن را از هر مرحله به مرحله ی بعدی برسانید باید مثل یک حرفه ای آماده ی این کار باشید. مثل نوازندگان حرفه ای، ورزشکاران حرفه ای، وکلا و … مولالی می گوید: تخصص یک تریدر نه تنها در مهارت و تشخیص احتمالات وی نهفته است بلکه در توانایی و مهارت وی برای اجرای طرح نیز وجود دارد. اگر شما نیز پس از صرف وقت برای آماده سازی توانستید یک فرصت خوب را مشاهده کنید احتمال اینکه این فرصت خوب در همان ساعاتی که بازار بسته است به وجود بیاید خیلی زیاد است. مثلا فرصتهایی که در بازارهای ارز یا آتی وجود دارد.
در زمان تعطیلی بازار چه کار کنیم؟


نوشته ی کوین مرکادانت
سودارشان سریداران، کسی که با سرمایه گذاری از نوجوانی به شهرت رسید.این دانش آموز دبیرستانی در کارولینای شمالی در سال ۲۰۱۶ یکی از عناوین برتر دنیا را کسب کرد. او نه در فوتبال و نه در هیچ بازی ورزشی یا هنری قهرمان نشده است بلکه توانسته ۱۷ هزار دلار را در شرط بندی روی یک سهام به دست آورد. وی همچنین توانسته ۱۴۶ هزار دلار از سرمایه گذاری روی سهام گوگل و ۵۶۰۰ دلار از سرمایه گذاری شرکت نت فلیکس به دست آورد. او همه ی این پولها را ظرف مدت سه سال به دست آورده است.
خب، با این حساب شما هم می توانید وارد بازار سهام شوید. درست است؟ خیلی جالب است. حتی با داشتن مقداری پول می توانید به موقعیت های بزرگی دست پیدا کنید و به یک ثروتمند تبدیل شوید. در حال حاضر با شروع سرمایه گذاری می توانید یک سبد سرمایه گذاری بزرگ را زودتر از آنچه که فکرش را بکنید برای خود بسازید.
مشکلات سرمایه گذاری برای نوجوانان چه میتواند باشد؟
قبل از اینکه با کارگزاری خود تماس بگیرید دقت کنید که سرمایه گذاران نوجوان یک مشکل اساسی دارند و آن هم این است که نمی توانند از طریق کارگزاری ها حساب کارگزاری باز کنند.
برنامه های سرمایه گذاری از نوجوانی زیادی وجود دارد که مناسب نوجوانان است. اما با این حال هنوز هم باید سن شما بیشتر از ۱۸ سال باشد تا بتوانید در این برنامه ها شرکت کنید. این محدودیت یک الزام قانونی است که در صنعت سرمایه گذاری وجود دارد و هیچ راه میانبری هم وجود ندارد. حداقل به طور مستقیم نمی توانید این کار را انجام دهید.
آنچه سودارشان انجام داد این بود که: او با استفاده از یک حساب که توسط پدرش باز شده بود توانست اقدام به سرمایه گذاری از نوجوانی کند.
این نوع حسابها به شما این امکان را می دهند که از طریق یک فرد بزرگسال بتوانید وارد بازار سرمایه شوید. بسته به قوانین هر کشوری، وقتی سن شما به بالاتر از ۱۸ سال رسید، این حساب به نام شما خواهد شد. تا آن زمان شما هم می توانید تجربه ی زیادی کسب کنید.
خب حال بیایید تا در مورد حضانت صحبت کنیم
نحوه ی کار حسابهای حضانتی
والدین یا سرپرست شما برایتان یک حساب حضانتی باز می کند و سپس بودجه ی مورد نظرتان را در آن حساب واریز می کند. تا سال ۲۰۱۸ قانون بدین صورت بوده که هر سال می توان ۱۵ هزار دلار به این حساب اختصاص داد.
پس از اینکه وجه مورد نظر وارد حساب شد می توانید شروع به سرمایه گذاری از نوجوانی کنید. البته والدین یا سرپرست شماست که باید معاملات واقعی را انجام دهد. آنها روی حساب شما کنترل و مدیریت دارند زیرا شما به عنوان یک نوجوان مجاز به انجام معاملات خود در حساب کاربری تان نیستید.
اما شما هم می توانید به عنوان بخشی از روند سرمایه گذاری به حساب آیید. می توانید یک سبد سرمایه گذاری ایجاد کنید و تخصیص دارایی و حتی سرمایه گذاری های خاص را انتخاب کنید.
پس از اینکه به سن قانونی رسیدید می توانید مالک حساب خود شوید. با تجربه ای که طی این مدت کسب کرده اید می توانید حساب خود را به طور کامل مدیریت کنید.
حسابهای IRA حضانتی نوجوانان به محض رسیدن به سن قانونی به آنها واگذار میشود
زمانی که شما یک نوجوان هستید، حساب IRA به نام سرپرست شماست. اما با رسیدن به سن قانونی می توانید مالک آن حساب شوید. اگر در سن ۱۴ سالگی حساب را باز کرده اید می توانید ۴ سال سابقه ی سرمایه گذاری برای خود کسب کنید. در این مرحله شما باید آمادگی لازم برای سرمایه گذاری داشته باشید تا بتوانید تمام تصمیمات سرمایه گذاری را بگیرید.
احتمالا شما نسبت به همسالیان خود که هیچ تجربه ای در زمینه ی سرمایه گذاری ندارند بهتر می توانید صرفه جویی کنید. بعلاوه، میتوانید به یک سرمایه گذار در حال رشد تبدیل شوید و این واقعا بهترین شرایطی است که یک نفر می تواند داشته باشد.
مالیات ها
حساب های حضانتی معاف از مالیات نیستند. اما مالیات شما نیز با سایر مالیات ها متفاوت است. این شرایط می تواند به نفع شما باشد زیرا مبلغ مالیات بسیار کمتر از مالیات بزرگسالان خواهد بود.
در صورتی که زیر ۱۸ سال سن داشته باشید مالیات ها به صورت زیر است:
۱۰۵۰ دلار برای سرمایه گذاری از نوجوانی اول بدون مالیات
۱۰۵۰ دلار بعدی ۱۰ درصد مالیات
درآمد بیش از ۲۱۰۰ دلار می تواند تا ۳۷ درصد هم بالا برود. این نوع مالیات را مالیات کدی می خوانند.
نکته ی پایانی
اگر می خواهید به عنوان یک نوجوان وارد دنیای سرمایه گذاری از نوجوانی شوید، از سرپرست یا والدین خود بخواهید برایتان یک حساب حضانتی باز کنند. شما زمان این را دارید که بتوانید یک سبد سرمایه گذاری کوچک برای خود بسازید. این کار زمانی که به بزرگسالی برسید می تواند خیلی به نفعتان باشد و سبد شما بزرگتر خواهد شد.
به من اعتماد کنید، داشتن یک ماشین زیبا خیلی بهتر از گرفتن مدرک تحصیلی است.
سرمایه گذاری از نوجوانی
فرهنگ واژگان بورس و سرمایه گذاری


قبل از اینکه سال مالی شروع شود مدیران شرکتها بر اساس عملکرد سالهای گذشته و برنامه هایی که در نظر داشته اند را در سال بعد شروع میکنند و از این طریق ، سود سال اینده را پیش بینی می کنند و اما در سال اینده در هر دوره ی مشخص مثلا سه ماهه یا شش ماهه پیش بینی ها و اهداف خود را بازبینی می کنند و رویدادهایی را مورد بازنگری قرار میدهند. پیش بینی درآمد هر سهم را EPS می گویند. همه داده ها در حالی پیش بینی میشود که هنوز یک سال مالی به پایان نرسیده است .
پس از تمام شدن سال مالی و دیدن عملکرد واقعی شرکت در آن سال درآمد واقعی هر سهم اعلام خواهد شد. EPS خلاصه ی عبارت Earning per Share است که سود هر سهم است. سودی که پس از کسر مالیات به دست می آید به تعداد هر سهم تقسیم میشود و سود هر سهم به دست می اید. در این صورت EPS پیش بینی شده عبارت است از سود هر سهمی که شرکت قبل از شروع سال مالی پیش بینی می کند و EPS تحقق یافه عبارت است از سود هر سهمی که در پایان سال مالی به هر سهم در واقعیت تعلق گرفته است. حال اگر EPS پیش بینی شده کمتر یا بیشتر از سود واقعی باشد تعدیل صورت میگیرد.
تعدیل به این معنا است که با بررسی EPS واقعی مشخص میشود سود پیش بینی شده کمتر از حد واقعی بوده است یا بیشتر.
EPS یا نسبت درآمد به قیمت اصولا یکی از مهمترین متغیرها در تعیین قیمت هر سهم است و جزو یکی از اصلی ترین محاسبات در ارزیابی سهام و قیمت آن می باشد. از مهمترین جنبه های EPS که اکثر مواقع نیز در محاسبات نادیده گرفته می شود میزان سرمایه مورد نیاز برای تولید درآمد خالص است. ممکن است دو شرکت نرخ EPS یکسانی داشته باشند اما یکی از انها سرمایه گذاری کمتری را در ابتدا انجام داده باشد .
در این صورت شرکتی که بتواند با سرمایه کمتری سود بیشتر به دست بیاورد، شرکتی کارآمد تر است و اگر همه ی فاکتورهای دیگر را همسان در نظر بگیریم این شرکت گزینه ی بهتری برای سرمایه گذاری به حساب می اید. گاهی ممکن است EPS دستکاری شده باشد که در این صورت سرمایه گذاران باید به این موضوع دقت داشته باشند. در واقع نباید تنها بر روی EPS و یا P/E اکتفا کنیم و دیگر معیارهای ارزیابی را تجزیه و تحلیل کنیم. حال که معنی اصطلاح EPS را توضیح دادیم به بررسی اصطلاح DPS میپردازیم. بخشی از سود شرکت که به سهامداران پرداخت میشود را سود تقسیم شده یا سود سهام می گویند.
معمولا هیاًت مدیره شرکت در مجمع عمومی سهامداران مقدار سود سهام و تاریخ پرداخت را پیشنهاد می کند که به آن DPS میگویند. . روشهای مختلفی برای پرداخت سود نقدی به سهامداران وجود دارد. می توانید برای اینکه از زمان پرداخت و مقدار پرداخت مطلع شوید به جدول سود نقدی سهام شرکتها سری بزنید. P/E یا نسبت قیمت به درآمد یا نسبت قیمت به سود نیز یکی از ابزاری است که جهت ارزش گذاری سهام استفاده میشود. این روش یکی از روشهای قدیمی و رایج ارزش گذاری است. محاسبه ی این نسبت بسیار راحت و ساده است ولی تجزیه و تحلیل و تفسیر آن کار دشواری میباشد. سودی که در پایان یک سال مالی محقق میشود برای دو بخش در نظر گرفته می شود.
بخش اول سود متعلق به شرکت است و در خود شرکت باقی می ماند و بخش دوم که بین سهامداران تقسیم میشود. سودی که در شرکت باقی می ماند صرف هزینه های عملیاتی و طرحهای توسعه ای و پرداخت بدهی ها و پرداخت حقوق بازنشستگان و پرسنل و پاداش و سنوات و مواد اولیه و انبار و … میشود . بخش دوم که همان DPS است به قسمتی از سود گفته می شود که شرکت در کوتاه مدت به آن احتیاجی ندارد و به سهامداران تعلق میگیرد. معمولا اکثر شرکتها در طول سال مالی خود میزان تقسیم سود را اعلام میکنند. برای مثال شرکت در صورتهای مالی خود اعلام میکند که ۶۵ درصد سود امسال بین سهامداران تقسیم می شود.
با مفهوم ESP و DPS آشنا شوید


فرض کنید برای خرید سهام یک شرکت مبلغ ۱۰۰ هزار تومان هزینه می کنید و بر اثر افت قیمت سهام آن شرکت شما مجبور میشوید سهم خود را با مقداری ضرر بفروشید و ۹۵ هزار تومان به شما برگردانده میشود. این بار برای اینکه ضرر خود را جبران کنید شما دوبرابر پول خود را سرمایه گذاری می کنید و مبلغ ۲۰۰ هزار تومان سهام میخرید تا بتوانید ضرر قبلی را جبران کنید. در این صورت شما ضرر قبلی را جبران کرده اید و سرمایه قبلی برگردانده شده است. اما اگر باز هم قیمتها افت کند و شما بخواهید مبلغ قبلی را جبران کنید برای بار سوم شما مجبورید مبلغ سرمایه گذاری را بالاتر ببرید و دوبرابر قیمت دومین مرتبه یعنی چهارصد هزار تومان سرمایه گذاری کنید تا بتوانید ضرر قبلی را جبران کنید.
اما در هر صورت شما همان مقدار اولیه را سود کرده اید. با توجه به این مثال در واقع شما روش مارتینگل را به کار برده اید. این عبارت اولین بار در فرانسه در قرن ۱۸ میلادی در بین قماربازان به وجود آمد که وقتی شروع به قمار میکردند برای جبران ضرر از این روش استفاده میشده است که بعدها نیز از این روش در بورس نیز استفاده شده است. در بازی قمار که شخص یک روی سکه را شیر و روی دیگر را خط مشخص کرده است و شرط بسته میشده که اگر شیر آمد پول برای من است و اگر خط بیاید پول برای توست و اگر من ۱۰ تومان آورده داشته باشم و تو ۱۰ تومان، در صورت برنده شدن من، من ۲۰ تومان برده ام اما اگر ببازم ۱۰ تومان از پول من کم شده است پس دفعه بعد من ۲۰ تومان آورده دارم چون میخواهم ضرر قبلی را جبران کنم و اگر ببرم ۴۰ تومان سود نمیکنم بلکه ۲۰ تومان سود من است زیرا ۱۰ تومان به جای ضرر قبلی است و ۱۰ تومان آورده قبلی و ۱۰ تومان آورده الان و در نهایت ۲۰ تومان سود میکنم.
حال اگر من دوباره ببازم اینبار دوبرابر مبلغ قبلی یعنی ۴۰ تومان آورده دارم. اگر ببرم ۱۰ تومان سود میکنم یعنی همان مقدار سود اولین مرتبه در بازی. زیرا اولین بار ۱۰ تومان ضرر کردم و دومین بار ۲۰ تومان و سومین بار ۴۰ تومان. با این اوصاف هر بار که من معامله یا قمار کنم اگر ببرم فقط می توانم مبلغ اولیه را سود کنم. امیدوارم متوجه این روش شده باشید. اما روش مارتینگل معایبی هم دارد که در اینجا عنوان می شود. یکی اینکه منابع مالی ما محدود هستند و ما نمی توانیم تا ابد برای جبران ضرر از آن استفاده کنیم در نتیجه فقط تا سه مرحله این روش قابل اجراست در غیر اینصورت متضرر مبالغ زیادی خواهیم شد و اگر شخص حریصی باشیم که نتوانیم هیجانات خود را کنترل کنیم ممکن است آسیبهای مالی جدی وارد کنیم.
اما از طرفی هر چند تاکید ما در سرمایه گذاری در بورس بر این است که حتما اطلاعات و دانش خود را بالا ببرید و بعد وارد بازارهای مالی شوید اما این روش برای افرادی کاربرد دارد که تازه کار هستند و هیچ دانشی در مورد بورس و سرمایه گذاری در این بازار را ندارند و در واقع معامله گران حرفه ای تقریبا هیچ اعتقادی به این روش ندارند و آن را علمی نمیدانند. در نهایت می توان گفت روش مارتینگل روشی است که در آن ما ریسک را مدیریت میکنیم و تا جایی که امکان دارد آن را به حد اقل می رسانیم.
این روش را به نام روش پله ای نیز میشناسند و شما در هر بار سرمایه گذاری مبلغ خود را در توان دو ضرب میکنید و میزان ریسک را تا حدودی پایین میکشید و بهتر است برای اینکه سرمایه خود را در این روش کاملا از دست ندهید آن را به چند قیمت تقسیم کنید هر بار فقط مبلغی از آن را سرمایه گذاری کنید. اینگونه شما از قبل فکر همه چیز را کرده اید و برای پول خود برنامه ریزی داشته و می توانید با این تصمیم ریسک و اتفاقات بعد از آن را تا حد زیادی پیش بینی کنید.
روش مارتینگل چیست؟


دسته اول : افراد ریسک پذیر
سرمایه گذارانی که شخصیت ریسک پذیری دارند ، انتظار بازدهی بالایی هم از سرمایه گذاری خود دارند و به همین دلیل ، عموما به سرمایه گذاری در بازار پول و بازار بدهی مانند سپرده های بانکی و اوراق صکوک و اوراق مشارکت و امثالهم تمایل چندانی ندارند .
در عوض سرمایه گذاری در بورس بدلیل ریسک و بازدهی بالا مورد توجه و علاقه اکثر این افراد قرار دارد .
درواقع موضوعی که اهمیت زیادی برای این دسته از معامله گران حرفه ای دارد ، بحث تجزیه و تحلیل و تعیین میزان ریسک سرمایه گذاری شان می باشد .
دسته دوم : افراد ریسک گریز
این دسته از افراد ، در مقابل گروه ریسک پذیر قرار دارند که برعکس آن ها علاقه مند به سرمایه گذاری در سپرده های بانکی و یا خرید اوراق مشارکت هستند .
این گونه سرمایه گذاری ها مانند اوراق مشارکت به دلیل داشتن سود نسبتا ناچیز و ثابت ، تقریبا هیچ گونه ریسکی را متوجه این افراد نمی کند و بازدهی آن هرچقدر هم کم باشد ولی تضمین شده است .
گروه سوم : افراد بی تفاوت به ریسک
این دسته افرادی هستند که به هر دلیلی ، هیچگونه واکنش و عکس العملی نسبت به فرصت های سرمایه گذاری پیش رویشان و ریسک های ناشی از آن ها از خود بروز نمی دهند .
با این حال نکته حائز اهمیت در این بحث این جاست که حتی در دسته افراد ریسک پذیر نیز مدل های شخصیتی و انواع مختلفی از آن ها وجود دارد و می توان آن ها را به سه دسته پر ریسک ، ریسک متوسط و ریسک گریز دسته بندی کرد که هر گروهشان به بخش خاصی از بازار سهام و کالا تمایل و علاقه نشان می دهند .
منابع :
ریسکپذیری و الگو های سرمایهگذاری


حجم در بورس به معنی میزان معاملات انجام شده در طول یک دوره زمانی خاص مثلا روزانه یا هفتگی است. بالا رفتن و یا پایین آمدن حجم معاملات باعث میشود معامله گران تصمیم به خرید یا فروش بگیرند. حجم معاملات همیشه مقدم بر قیمت معاملات است اما این دو با یکدیگر مرتبط هستند. برای دیدن نمودار حجم معاملات می توانید به سایت رسمی بازار بورس ایران مراجعه کنید و در آن مشاهده خواهید کرد که مثلا حجم معاملات انجام شده یک شرکت در طول یک هفته پیش به چه شکل بوده است . در این نمودارها بالا رفتن حجم نمودار با رنگ سبز نشان داده می شود و افت حجم معاملات با رنگ قرمز.
اینکه اگر حجم معاملات بالا رود و زمان خوبی برای فروش سهم است یک اشتباه بزرگ است که بسیاری از معامله گران تازه کار مرتکب می شوند. برای تصمیم گیری در این مورد نه تنها باید به نمودار حجم نگاه کرد ، بایستی نمودار قیمت سهم شرکت مورد نظر را نیز مورد بررسی قرار داد. زیرا گاهی با بالا رفتن قیمت حجم معاملات پایین می آید و این نشانه خوبی است برای اینکه متوجه شویم این حرکت صعودی قرار نیست به سود بیانجامد. اما اگر قیمت بالا رفت و حجم معاملات نیز همزمان بالا برود نتیجه میگیریم ارزش سهام این شرکت قرار است تغییراتی مثبت داشته و ارزش آن بالاتر هم برود که در این صورت معامله گران با تجربه متوجه این سیگنال شده و اقدام به خرید می کنند اما معامله گران تازه کار دقتی در این زمینه ندارند.
همچنین اگر حجم معاملات بالا برود اما قیمت در سطح پایینی قرار بگیرد باز هم سیگنالی مثبت محسوب میشود و خبر از این میدهد که قرار است ارزش این سهم در آینده سیر صعودی داشته باشد و خرید این سهم می تواند منجر به سود خوبی شود. در هر صورت به یاد داشته باشید که هرگاه برای بررسی حجم سهام اقدام میکنید همزمان نمودار قیمت را در همان بازه زمانی مورد بررسی قرار دهید. از آنجا که نمودار حجم معاملات نشان دهنده روند است، به یاد داشته باشید بررسی این نمودارها می تواند در تشخیص الگوها کمک کننده باشد. زیرا نمودار خوانی حجم معاملات با تحلیل تکنیکال در ارتباط است. از آنجا که در تحلیل تکنیکال ما به بررسی الگوها از جمله الگو های کلاسیک مثل: الگوی پرچم، سر و شانه، فنجان و … میپردازیم، نمودار حجم معاملات نیز می تواند برای تشخیص الگوها به ما کمک کند تا بتوانیم بهتر تصمیم گیری کنیم.
پس با این تفاسیر باید دقت داشته باشیم که حجم معاملات در بازار بورس و مشاهده نمودار آن برای تصمیم گیری امری بسیار ضروری است و البته در کنار مشاهده و بررسی نمودار حجم بایستی به قیمتها در یک روز یا یک هفته دقت نظر داشته باشیم. یک اشتباهی که بسیاری از معامله گران مرتکب می شوند این است که آنها می دانند باید نمودار حجم را بررسی کنند اما بازده زمانی را مشخص نمی کنند یا بر فرض این بازده را بسیار طولانی در نظر میگیرند مثلا برای یک سال یا حتی بیشتر.
در حالی که برای تصمیم گیری برای خرید یا فروش این نمودارها تنها می توانند در بازه یک روزه یا یک هفته به ما کمک کنند زیرا تغییرات حجم معمولا ناگهانی صورت میگیرد و ممکن است یک روزه حجم معاملات به صورتی کاملا ناگهانی و به طرز عجیبی بالا برود و یا پایین بیاید، اینجاست که باید برای خرید یا فروش اقدام کرد. منظور همان تغییر ناگهانی است که ما به دنبال آن هستیم.
حجم معاملات سهم در بورس


شاید اولین سوالی که در ذهن یک سرمایه گذار ایجاد شود این باشد که سهام چیست؟ در واقع بیشترین اوراق بهاداری که در بازار بورس تهران خرید و فروش می شود ، سهام است که خود یکی از انواع اوراق بهادار محسوب ی شود.
برای درک بهتر مفهوم سهم ، اگر فرض کنیم هر شرکت سهامی عام یا خاص به قسمت هایی مساوی تقسیم شده باشد، به هرکدام از این قسمت ها یک سهم گفته می شود که در کنار هم سهام آن شرکت را تشکیل می دهند.
در تفاوت شرکت های سهامی عام و خاص اینگونه است که همه معامله گران می توانند سهام یک شرکت عام را معامله کنند اما تنها عده خاصی امکان معامله سهام شرکت های سهامی خاص را دارند. و درواقع مالکیت ان ها در اختیار افراد خاصی می باشد.
ورقه سهام چیست؟
ورقه سهم به منزله سند سهام شماست و گویای این است که صاحب آن صاحب چه تعداد سهامی است. درواقع این برگه سهم نشان می دهد که فرد سهام دار مالک چه تهداد سهام از یک شرکت خاص است و حاوی اطلاعاتی است شامل نام شرکت ، شماره ثبت ، مشخصات و کد بورسی صاحب سهام ، تهداد و مبلغ اسمی سهام و … .
انواع سهام
سهام عادی
صاحب سهام عادی ، مالک کسری از شرکت می باشد که به میزان سهامی که دارا می باشد ، در ریسک و فعالیت های اقتصادی آن شرکت سهیم است.
قطعا شرکت ها از راه فروش سهامشان تامین سرمایه می کنند که به آن سرمایه سهمی گفته می شود. و شرکت ها موظف هستند تا سقفی که در متن اساسنامه برایشان به نام سرمایه مجاز تعیین شده است تامین سرمایه کند و بصورت عادی مجاز به عرضه بیشتر سهامشان نیستند.
سهام ممتاز (Preferred Shares)
در ابتدا توجه شما را به این موضوع جلب می کنم که این نوع سهام در بازار بورس تهران وجود ندارد و مطالب فوق تنها جنبه اطلاع عمومی دارند.
درصورت منحل شدن شرکت ، مالکان سها ممتاز در مقایسه با مالکان سهام عادی برتری هایی دارند مانند حق تقدم در توزیع دارایی های شرکت و ممکن است حق رای هم داشته باشند که این حق رای درصورتی است که پرداخت سود سهامشان به تعویق افتاده باشد.
سهام جایزه (Bonus Shares)
سهام جایزه در زمان افزایش سرمایه شرکت منتشر و به سهامداران شرکت تعلق میگیرد.
بخشی از سود سالانه شرکتها در حساب سود انباشته آنها ذخیره میشود. سودهایی که در سالهای گذشته بین سهامداران تقسیم نشده است در جهت جبران و احیاء مخارج مورد نیاز برای سرمایهگذاریهای جدید و سایر عملیات شرکت به کار گرفته شده و عملاً جریان نقدینگی جدیدی به شرکت ورود پیدا نمیکند.
همانطور که مشخص است در این حالت سهامداران پولی برای خرید اوراق جدید تزریق نمیکنند، به همین دلیل اصطلاحاً به سهام تعلق گرفته به سهامداران سهام جایزه میگویند. این سهام جایزه به همه سهامداران تعلق دارد و سهامداران بدون نیاز به پرداخت هیچ گونه وجهی، مالک سهام جایزه شده به نحوی که میزان مالکیت سهامداران پس از این نوع افزایش سرمایه تغییری نخواهد کرد. (تغییری در دارایی شما صورت نمیگیرد: یعنی پس از اینکه تعداد سهام شما زیاد شد، طبق فرمول بالا قیمت جدید سهام طوری تغییر میکند که دارایی شما تغییری نمیکند اما تعداد سهام شما زیاد میشود.)
سهام چیست؟


آدمهای آیندهنگر بخشی از درآمد خود را پسانداز میکنند. مثلا ممکن است ماهانه ۳۰ درصد از حقوق خود را در یک حساب بانکی مجزا قرار بدهیم تا بعد از گذشت مدت زمانی بتوانیم کالایی گران، مثل خودرو بخریم. معمولا وقتی پساندازمان زیاد میشود، به این فکر میافتیم که با پولمان کاری انجام بدهیم و با سود حاصل از این سرمایهگذاری زودتر به کالاهای دلخواه برسیم.
اما یک دلیل وجود دارد که باعث میشود ما هر سرمایهگذاریای را به سادگی نپذیریم: میترسیم به جای به دست آوردن سود، تمام یا بخشی از پولمان را از دست بدهیم. در این حالت ما از مقدار ریسک و بازده (Risk and Return) مورد سرمایهگذاری خبر نداریم. یعنی ممکن است ندانیم از این سرمایهگذاری چقدر سود حاصل میشود یا چقدر احتمال دارد که ضرر کنیم.
تعریف رسمی ریسک
شاید شما هم عبارتهایی مثل این را شنیده باشید: «این سرمایهگذاری ریسک بالایی دارد» یا «سود این سرمایهگذاری مطمئن است». اما معنی دقیق ریسک چیست و چطور اندازهگیری میشود؟
قبل از آن که به تعریف رسمی ریسک بپردازیم و مقدار عددی آن را محاسبه کنیم، یک مثال میزنیم.
این مثال شامل مقایسه حقوق ثابت با درآمد شغل آزاد است. وقتی حقوق ثابت میگیرید، مطمئن هستید در زمان مقرر مقدار مشخصی پول به حساب شما واریز خواهد شد. اما اگر کار آزاد داشته باشید، ممکن است در یک ماه پنج برابر حقوق ثابت پول در بیاورید، اما شاید دو ماه یا ده ماه هیچ پولی کسب نکنید. در این حالت پولی که به دست میآورید میتواند بیشتر باشد. اما اطمینان شما برای به دست آوردن این پول زیاد نیست. در این حالت میگوییم با وجود بازدهی بیشتر، ریسک کسبوکار آزاد از حقوق ثابت بیشتر است.
به بیان ساده «ریسک معیاری است برای گزارش مقدار نوسانهای احتمالی.» در زبان مالی، ریسکاحتمال آن است که بازدهی یک سهم در واقعیت، با مقداری که پیشبینی میکنیم، متفاوت باشد.
ریسک معیاری است برای گزارش مقدار نوسانهای احتمالی.
اگر مطمئنید هر ماه پولی به حساب شما وارد میشود، ریسک دریافت شما کم است. چون دقیقا همان مقداری پول کسب میکنید که انتظار داشتید. اما اگر نمیدانید چه زمان چه مقدار پول به حسابتان میریزند یا از حسابتان پول بر میدارند، شما در معرض ریسکی بالا هستید. البته ریسک همیشه بد نیست. همانقدر که ممکن است تمام پولتان را بردارند، ممکن است دو برابر مبلغی که دارید، به شما پول بدهند. اما بیشتر مردم این عدمیقین را دوست ندارند.
مبادله بین ریسک و بازده
در دنیای واقعی، معمولا سرمایهگذاریهای مطمئن بازدهی پایینی دارند. سپرده بانکی یکی از همین انواع سرمایهگذاری است. با این سرمایهگذاری ممکن است فقط به اندازه عدد تورم، سود به دست بیاورید. در این حالت فقط ارزش دارایی خود را حفظ کردهاید و سودی نساختهاید.
اما اگر سود بیشتری بخواهید، باید خطر کنید. سرمایهگذاری بر روی سینما یک مثال بینظیر است. هزینه ساخت یک فیلم سینمایی حدود یک میلیارد تومان است. اما ممکن است این فیلم بیش از ده میلیارد تومان فروش داشته باشد. سود ۱۰۰۰ درصد در یک سال بسیار وسوسهکننده است. اما ریسک از دست رفتن پول شما هم کم نیست: ممکن است فیلم بد ساخته شود، توقیف شود، با استقبال تماشاچی روبرو نشود و یا قسمتهایی به سلیقه کارگردان یا شورای نظارت تغییر کند.
انواع ریسک
ریسک را به دو دسته کلی ریسک سیستماتیک (systematic risk) و غیرسیستماتیک(unsystematic risk) تقسیم میکنند.
ریسک سیستماتیک
ریسک سیستماتیک مقدار عدمیقینی است که در تمام بازار وجود دارد. برای نمونه تغییر در نرخ ارز، انتخابات و جنگ میتواند بر روی تمام بازار سهام تاثیر بگذارد، مستقل از آن که ما چه سهمی داشته باشیم.
برای همین به ریسک سیستماتیک، ریسک عام یا ریسک تنوعناپذیر (non-diversifiable risk) میگویند. شما نمیتوانید ریسکهای سیستماتیک بازار سرمایه را با خرید سهمهای متنوع کاهش دهید.
وقتی میگویند ریسک بازار املاک و مستقلات از ریسک صنعت سینما کمتر است، به ریسک سیستماتیک این دو صنعت اشاره میکنیم. در این حالت نمیتوانید با سرمایهگذاری بر روی چند فیلم، ریسک سرمایهگذاری در این صنعت را کاهش دهید. همین ریسک باعث میشود که سرمایهگذاری سینمایی در مقایسه با مشارکت در ساخت، سود انتظاری بیشتری داشته باشد.
ریسک غیرسیستماتیک
ریسک غیرسیستماتیک مقدار عدمیقین در یک صنعت یا شرکت خاصی است که بر روی آن سرمایهگذاری کردهایم. مثلا ممکن است شما سهام ایرانخودرو داشته باشید و به ناگاه فردا کارگران این شرکت اعتصاب کنند. این رخداد یک ریسک غیرسیستماتیک یا «ریسک خاص» به حساب میآید.
برای کاهش ریسک سرمایهگذاری، شما میتوانید در سبد سهام خود سهمهای دیگری داشته باشید. مثلا شاید بگویید از آنجایی که قطعات خودرو بیشتر وارد میشود، سهمی که از راه صادرات سود میکند، مثل سهمهای پتروشیمی، میتواند ریسک سهام خودرو را پوشش بدهد.
به این ترتیب با متنوع کردن سبد، مقدار ریسک غیرسیستماتیک کاهش پیدا میکند. به همین دلیل به ریسک غیرسیستماتیک، ریسک تنوعپذیر (diversifiable risk) هم میگویند.
در ستایش ریسک
سود حاصل از بازار سهام، ناشی از نوسان قیمت است. هر سرمایهگذاری امید دارد که قیمت یک سهم ارزان شود و او سهم را بخرد و زمانی که قیمتش بالا رفت آن را بفروشد. او منتظر میماند تا قیمت دوباره پایین بیاید و باز سهم را خریداری کند.
اگر این نوسان قیمت وجود نداشت، بازار سهام سودآور نبود. اما همین تغییرات قیمت باعث میشود ریسک سرمایهگذاری بالا برود. چرا که ما به طور قطع نمیدانیم که یک سهم گرانتر خواهد شد یا ارزانتر. هرقدر نوسان بیشتر باشد، مقدار عدمیقین و به دنبال آن ریسک هم بیشتر میشود. اما در نوسان زیاد، همانقدر که ممکن است ضرر سنگین کنیم، توقع سود سنگین هم داریم.
اگر ریسک نوسان قیمت وجود نداشت، بازار سهام سودآور نبود.
با افزایش دانش و مهارتهای سرمایهگذاری، ورود به بازارهای پرریسک میتواند سود بسیار جذابی ایجاد کند. سرمایهگذاران معمولا بخش کمی از دارایی خود (مثلا ۱۰ درصد) را به بازارهای پرریسک میبرند.
مدیریت ریسک در بازار
پیش از آن که سرمایهگذاری کنید، میتوانید مقدار ریسک و بازده انتظاری را محاسبه کنید. یک سرمایهگذاری معقول، سرمایهگذاریای است که با مقدار سود مشخص، ریسک کمتری داشته باشد یا با مقدار مشخص ریسک، سود بیشتری بسازد.
هدف سرمایهگذاری حداکثر کردن سود انتظاری با یک سطح ثابت ریسک، یا حداقل کردن ریسک با یک مقدار ثابت بازدهی است.
به همین دلیل تصمیم معقول از مقایسه مقدار «ریسک و بازده» دو یا چند سرمایهگذاری به دست میآید. اگر به شما بگویند یک سهم با ریسک ۵% سود ۲% میسازد، به سختی میشود در مورد این سهم قضاوت کرد. اما اگر دو سهم زیر پیشنهاد شوند، تصمیمگیری ساده است:
در این وضعیت، سهم ب انتخاب بهتری است. چون با بازده برابر ریسک کمتری دارد. همین وضعیت برای دو سهم با ریسک مساوی و بازدهی متفاوت نیز برقرار است.
به طور خلاصه هدف سرمایهگذاری حداکثر کردن سود انتظاری با یک سطح ثابت ریسک، یا حداقل کردن ریسک با یک مقدار ثابت بازدهی است.
فرض اساسی سرمایهگذاری
در مواردی افرادی که در بازار سرمایه فعالیت میکنند، تنها برای پول خودشان تصمیم نمیگیرند و قرار نیست فقط پسانداز شخصی خود را به گردش بیندازند. بلکه میخواهند برای پول دیگرانتصمیم بگیرند. اولین فرض اساسی این است که مردم ریسکگریز هستند. یعنی اگر میتوانیم یا بازدهی را بالا ببریم یا ریسک را کم کنیم، انتخاب مطلوب کنترل ریسک است. به همین دلیل کاهش بازدهی انتظاری با متنوعسازی، انتخاب معقولی است.
البته افرادی هستند که به سرمایهگذاریهای جسورانه علاقه دارند. این افراد بخش کوچکی از ثروت خود را بر روی طرحهایی با بازدهی به شدت بالا و ریسک بسیار زیاد سرمایهگذاری میکنند. در این صورت اگر صندوق VC یا Venture Capital به طور کامل ضرر کند، ثروت زیادی از دست نمیرود، اما در صورت سوددهی، سود ساختهشده چشمگیر خواهد بود. حمایت از استارتآپها یک مثال خوب است.
فرض دوم فرض توزیع نرمال است. یعنی همانقدر که احتمال دارد اقتصاد کشور به طور کامل فرو بریزد، احتمال دارد که اقتصاد، رشدی انفجاری کند.
با این فرض محاسبه مقدار ریسک و بازده انتظاری بسیار ساده میشود.
دو روش برای محاسبه ریسک و بازده
برای محاسبه ریسک و بازده دو روش عمومی پیشنهاد میشود. روش تاریخی و روش احتمالی.
در روش تاریخی با بررسی آمار مربوط به گذشته یک سرمایهگذاری سعی میکنیم در مورد مقدار ریسک و بازده آن نظر بدهیم. همین که میگوییم فیلم سینمایی میتواند ۱۰۰۰ درصد سود بسازد اما ریسک بالایی دارد، از یک نگاه تاریخی ناشی میشود.
اما بسیاری از مردم باور ندارند که تاریخ تکرار میشود. چه دلیلی دارد که شرایط بازار شبیه گذشته باشد؟ از کجا معلوم که فیلمی که شما بر روی آن سرمایهگذاری میکنید، یکی از پروژههای شکستخورده نباشد؟
در این حالت سرمایهگذار ترجیح میدهد به جای بررسی گذشته، به پیشبینی آینده بپردازد. مثلا او فیلمهای موفق را بررسی میکند، شرایط پروژه کنونی را میسنجد، پیشبینیهای معقولی از آینده میکند و احتمال هر رخداد را تخمین میزند و در نهایت ریسک و بازده را محاسبه میکند. این روش به توان تحلیلی و دانشی کافی در مورد صنعتی که روی آن سرمایهگذاری میشود نیاز دارد.
محاسبه ریسک و بازده تاریخی
روش تاریخی بسیار ساده است و هر کس میتواند از عهده آن بر بیاید. هرقدر دادههای تحلیلی بیشتر شوند، تخمین ریسک و بازده دقیقتر خواهد بود. فرض کنید یک موضوع سرمایهگذاری، مثلا یک سهام مشخص، در چهار سال اخیر چنین بازدهی داشته است:
نظرتان چیست؟ آیا مقدار بازده انتظاری از این سهم به ریسکش میارزد؟ فرض کنید که بازدهی با تورمزدایی حساب شده است.
بازده انتظاری
محاسبه بازدهی انتظاری تاریخی بسیار ساده است. تنها کافی است بازدهی سالبهسال را میانگینبگیریم. یعنی بازدهیها را با هم جمع میکنیم و به تعداد سالها تقسیم میکنیم.
یعنی بازدهی انتظاری از این سرمایهگذاری ۲٫۷۵ درصد است.
اگر تعداد دادهها بیشتر شود به تخمینی دقیقتر میرسیم. اما سعی میکنیم از دادههای خیلی قدیمی استفاده نکنیم. برای محاسبه بازدهی فرض کردهایم که شرایط تقریبا ثابت بوده است.
شرایط ۱۰ سال پیش با امروز قابل مقایسه نیست. مثلا سهام ایرانخودرو به مدت ۱۵ میلیارد سال (طول عمر دنیا) هیچ سودی نساخته، برای همین اگر تمام سالها را در محاسبه خود وارد کنیم، بازده انتظاری تمام سهمها صفر خواهد بود. اما شرایط امروز بازار را نمیشود با شرایط زمان شکلگیری کره زمین مقایسه کرد. انتخاب معقول بازی زمانی و تعداد دادهها، تخمین ریسک و بازده سهم را دقیقتر میکند.
ریسک سرمایهگذاری
محاسبه ریسک در عمل محاسبه مقدار نوسان قیمت است. در علم آمار برای محاسبه این مقدار از پارامتری به نام واریانس استفاده میکنند. نگذارید واژه واریانس شما را از محاسبه مقدار ریسک دلسرد کند. محاسبات بسیار ساده است و تنها به دانش جمع، تفریق، ضرب و تقسیم نیاز دارد. در این رابطه ri بازدهی هر سال و ¯r مقدار میانگین است.
مقدار عددی ریسک این سرمایهگذاری برای با مقدار s خواهد بود.
به همین سادگی توانستیم بفهمیم که ریسک این سرمایهگذاری ۶٫۸۴% است. اما هنوز یک مشکل وجود دارد: این عدد خوب است یا بد؟! هنوز نمیدانیم.
ریسک بازدهی به ازای هر واحد بازده
اگر مقدار ریسک و بازده را برای چند سهم مختلف به دست بیاوریم، سهم بهتر سهمی است که ریسک کمتر و بازدهی بهتر دارد.
اما برای یک سهم منفرد هم معیارهایی وجود دارد که به کمک آنها میتوان در مورد ریسک و بازده سهم قضاوت کرد. یکی از این فاکتورها «ریسک بازدهی به ازای هر واحد بازده» یا CV است. مقدار CV از تقسیم مقدار ریسک بر بازده انتظاری به دست میآید.
به این ترتیب میتوانیم بگوییم که آیا ریسک یک سهم به بازدهی آن میارزد یا نه. اگر CV بزرگتر از یک باشد، مقدار نوسان سهم از بازده آن بزرگتر است. این سهم در مقایسه با بازدهش ریسک بالایی دارد. اگر مقدار نوسان از مقدار بازدهی بیشتر باشد سرمایهگذاری مطمئن است. در این حالت CV از یک کوچکتر میشود.
میبینیم که CV سهم موردنظر ما از یک بزرگتر است. این نتیجه چندان دور از انتظار نبود. سهمی که در یک سال ۹% سود ساخت و سال بعد ۷% ضرر کرد، سهم مطمئنی نیست، هرچند میتواند سود خوبی به دست بدهد.
محاسبه ریسک و بازده به کمک اکسل
اگر تعداد دادهها خیلی زیاد باشد، محاسبات زمانگیر و سخت میشود. به سادگی میتوانیم به کمک نرمافزار اکسل این مقادیر را محاسبه کنیم.
برای این کار ابتدا دادهها را به اکسل میدهیم. بعد میتوانیم با دستورات ساده تمام مقادیر مورد نیاز را محاسبه کنیم. کافی است در یک خانه بنویسیم )average= و بعد تمام خانههایی که در آنها بازدهیها را نوشتهایم، انتخاب کنیم.
برای محاسبه واریانس از دستور )var= و برای به دست آوردن ریسک از دستور )stdev= استفاده میکنیم. از تقسیم ریسک به بازدهی میتوانیم CV یک سهم را به سادگی حساب کنیم.
ریسک و بازده احتمالی
محاسبه ریسک و بازده احتمالی هم درست شبیه به وضعیت تاریخی است. این بار هم برای محاسبه ریسک از مقدار میانگین و برای محاسبه ریسک از واریانس استفاده میکنیم.
اما مشکل اصلی تشخیص و تخمین آینده است. شما باید بدانید:
- در آینده چه اتفاقهایی ممکن است بیفتد؟
- چقدر احتمال دارد که این اتفاقها بیفتند؟
- اگر این اتفاقها بیفتند چه قدر سود یا ضرر خواهیم کرد؟
اگر بتوانید این سه عامل را پیشبینی کنید، با دقت خوبی میتوانید مقدار ریسک و بازده سرمایهگذاری را محاسبه کنید. اما تحلیلگرها با هم اختلافنظر دارند، چون بر سر رخدادها ممکن، احتمال رخداد آنها و مقدار بازدهی حاصل از یک رخداد توافق ندارند.
دقت در عدم یقین
اشاره به این نکته ضروری به نظر میرسد که محاسبه دقیق ریسک با توجه به گذشته مورد سرمایهگذاری، ممکن است. اما برخلاف علم آمار، در بازار مالی عدم یقینی در مقدار عدم یقین وجود دارد. یعنی ما نمیدانیم که چه چیزهایی را نمیدانیم.
شاید همین فردا، یک کشور به کشور دیگری حمله نظامی کند و تمام تحلیلهای ما به هم بریزد. هیچ کس نمیداند که دقیقا چه چیزهایی وجود دارند که ما از آنها خبر نداریم.
در نهایت باید بگوییم که انتخاب مقدار مناسب از ریسک و بازدهی به روحیات، حجم پول، شرایط بازار و انتخاب شخصی شما بستگی دارد. اگر ریسک و بازده به دقت محاسبه شوند، از بدترین شرایط بازار هم میشود استفاده کرد و سودهای چشمگیری گرفت. اما محاسبه دقیق ریسک و بازده، تقریبا غیرممکن است. چون هیچکس، هیچکس از آینده خبر ندارد.
ریسک و بازده، دوقلوهای به هم چسبیده


ارزش ذاتی (Intrinsic value) در علوم مالی به ارزش واقعی سهام یک شرکت یا یک دارایی اطلاق میشود که بر پایه بررسی تمامی ابعاد کسبوکار مورد نظر، از جمله صورتهای مالی، پتانسیل رشد شرکت و لحاظ داراییهای مشهود و نامشهود انجام گرفته است. با این تفاسیر شاید برای شما این سؤال به وجود آید که چه تفاوتی بین قیمت بازار و قیمت یا ارزش ذاتی یک سهم وجود دارد؟ بگذارید با یک مثال توضیح دهیم.
فرض کنید قیمت بازار سهم شرکت الف، هم اکنون ۲۰۰ تومان است. بهبیاندیگر، سهام شرکت الف هماکنون با قیمت ۲۰۰ تومان در بورسدر حال خریدوفروش است؛ اما سرمایهگذاران زیادی همچنان متقاضی خرید این سهم هستند. اگر از این سرمایهگذاران سؤال کنید که چرا قصد دارید سهام این شرکت را خریداری کنید؟ پاسخ همه آنها این خواهد بود که «به نظر ما، این سهم بیشتر از ۲۰۰ تومان ارزش دارد.» معنی این جمله این است که ارزش واقعی سهام شرکت الف، بیشتر از قیمت بازار این سهم است.
بنابراین، در یک تعریف ساده، ارزش ذاتی یک سهم، بیانگر قیمتی است که سرمایهگذاران برای سهم قائل هستند. طبیعتا اگر از دید سرمایهگذاران، ارزش ذاتی یک سهم بالاتر از ارزش بازار آن سهم باشد، گزینه مناسبی برای خرید خواهد بود، اما اگر ارزش ذاتی یک سهم کمتر از ارزش بازار آن باشد، سهم مذکور گزینه مناسبی برای سرمایهگذاری به شمار نمیرود.
ارزش ذاتی یکی از پارامترهای کلیدی در تحلیل فاندامنتال(تحلیل بنیادی) محسوب میشود و تحلیلگر با محاسبه ارزش ذاتی و مقایسه آن با ارزش بازاری، در مورد خرید، فروش یا نگهداری سهم تصمیمگیری میکند.
ارزش ذاتی سهام چیست؟


مطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیر
مطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیر
مطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیر
اهمیت مدلینگ دقیق در استراتژی


مطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیر
مطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیر
مطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیر
سبد سرمایه گذاری صحیح چیست ؟


مطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیر
مطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیر
مطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیرمطالب نمونه برای سایت های طراحی شده توسط پویا نگاه ، که نیازمند جایگزینی با مطالب اصلی مدیر
نکات کلیدی پیش از خرید اکسپرت معاملاتی

چرا در بورس ضرر میدهیم؟
عوامل بسیار زیادی وجود دارند که سرمایه گذاران متضرر میشوند و با ناامیدی یا از بازار بورس خارج میشوند و یا مجددا شروع به خرید سهم شرکتی دیگر می کنند و
...
نکات ارزشمند از وارن بافت در مورد سرمایه گذاری، زندگی و موفقیت
نوشته ی فیل تاون
این نکته که : وقتی وارن بافت صحبت می کند، همه گوش می دهند،

فلسفه مدیریتی وارن بافت
در این مقاله، فلسفه مدیریتی وارن بافت به ۵بخش یا مرحله تبدیل شده است که ترکیب آن ها با یکدیگر آمیزه کاملی از مهارت های مدیریتی را پدید می آورد.
شرکت مناسب را انتخاب کنید
وارن بر
...
تایید تعصب: وقتی نتایج خوب منجر به معاملات بد میشود
بیایید نگاهی به یک اشتباه روانشناختی بیاندازیم که بسیاری از ما در بازار سهام و زندگی شخصی مان با آن مواجه میشویم. چیزی که باید به دنبال آن باشیم تا بتوانیم آن را از بین ببریم یا به حداقل برسانیم.
...
انضباط در سرمایه گذاری و کنترل احساسات
اینکه به کسی بگوییم در سرمایه گذاری احساسات خود را کنترل کند کار راحتی است. اما در عمل، واقعا این مسئله تله ای

وارن بافت چگونه سهام را انتخاب می کند ؟
وارن بافت تا کنون به عنوان یکی از بهترین سرمایه گذاران سهام شناخته شده است. نا گفته نماند همه ی سرمایه گذاران از مبتدی
مبانی الگوتریدینگ
آموزش مقدماتی استفاده از اکسپرت برای معاملات خودکار و بک تست

